Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VRT moet nieuw transformatieplan opstellen

Medianieuws

De Vlaamse publieke omroep VRT moet een nieuw transformatieplan opstellen. Het eerder voorgelegde plan is door de Raad van Bestuur van de omroep definitief afgekeurd. Ondertussen blijven de bezuinigingsplannen voor onrust zorgen bij de VRT.

De VRT moet de komende jaren tientallen miljoenen besparen. Daarom is er een transformatieplan uitgewerkt. Hieruit blijkt dat er voor 2020 286 banen zouden moeten verdwijnen. Daarnaast zou er bij Radio 2 flink gesneden worden in de regionale programma’s en de regionale studio’s in Kortrijk, Hasselt en Antwerpen gesloten worden.

Nadat de transformatieplannen uitlekten in de media ontstond er flinke onrust bij de medewerkers van de VRT. Immers 1 op de 7 medewerkers moest vrezen voor zijn of haar baan. Daarom werd er vorige maand al gestaakt bij de omroep.

Ondanks dat de Raad van Bestuur besloot om een deel van de bezuinigingen bij Radio 2 te schrappen, is nu ook het complete transformatieplan afgekeurd. De Vlaamse overheid wil namelijk twee keer zeven miljoen euro vrijmaken om de herstructurering van de VRT te financieren, maar volgens het transformatieplan was er meer geld nodig.

De omroep moet nu een nieuw plan op gaan stellen om de opgelegde bezuinigingen te realiseren. Zo komen er vanuit de politiek al voorstellen dat de VRT haar geplande nieuwbouw moet uitstellen.

Ondertussen blijven de bezuinigingsplannen voor onrust zorgen onder het personeel van de VRT. In een Facebookpost die wordt gedeeld door onder anderen Kevin Major, Ayco Duyster, Sofie Engelen, Koen Fillet en Floris Daelemans roepen de radio- en tv-makers op de besparingen een halt toe te roepen. "Drie miljoen Vlamingen kijken elke dag naar een televisiezender van de VRT. Vier miljoen Vlamingen luisteren elke dag naar een radiozender van de VRT. Wij werken hard om die programma's zo goed mogelijk te maken, en we doen dat graag", stellen ze.

De complete tekst is hieronder te lezen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen