Kies je favoriete radiostation

Dossiers

ClassicRadio675 wil AM frequentie van Radio Maria overnemen

Medianieuws

Ruud Poeze wil de AM frequentie 675 van Radio Maria vanaf september overnemen. Op de AM frequentie wil hij starten met een nieuw radio initiatief: ClassicRadio675. Volgens de radiomaker wordt hij daarin gesteund door "zeer ervaren radio-makers die vinden dat er te weinig te horen is voor de doelgroep 40-69."

ClassicRadio675 wil AM frequentie van Radio Maria overnemen ClassicRadio675, onderdeel van Quality RTV, moet volgens Poeze "de leegte invullen op de middengolf die NPO Radio 5 Nostalgia achterlaat als zij van de AM af gaat." Daartoe wil Poeze gebruik maken van AM frequentie 675 kHz, maar ook van een landelijk digitaal (DAB+) netwerk.

Financiële partners
Omdat de vergunning nog maar twee jaar geldig is, ondervindt Poeze ook grote problemen. Hij kan hierdoor moeilijk financiële partners vinden die heel veel geld willen investeren in het nieuwe project 'ClassicRadio675'.

Het is nog niet duidelijk hoe Poeze de kosten voor een dure AM zender wil betalen. Het kostte Radio Maria € 100.000,- per maand om de zender in de lucht te houden. Poeze wilde ook niets kwijt over zijn financiële partners.

Poeze, tevens voorzitter van de Stichting Middengolf en eigenaar van Radio Paradijs 1584AM, wilde eerder dit jaar met een ander project (747RadioNostalgie) het AM-stokje van Radio 5 Nostalgia ook overnemen. Echter deze aanvraag voor AM 747 kHz werd afgewezen.

Nu vraagt Ruud Poeze in een open brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken op zeer korte termijn over te gaan tot verlengen van de AM en bijbehorende DAB frequenties.

Open Brief aan minister Henk Kamp
Op de AM of middengolf zenden partijen uit met vrijwel allemaal een (zeer) beperkt budget. Het gaat om doelgroepzenders met religieuze of etnische achtergrond. Daarnaast zijn er stations die bijzondere muzieksoorten brengen voor een specifieke (leeftijds-) doelgroep. Op korte termijn moeten zij investeren in digitale radio (DAB+) en AM zendmasten. Daarnaast wordt nu extra ruimte verdeeld voor DAB waar graag gebruikt van wordt gemaakt voor de toekomst. Het zou echter te triest voor woorden zijn als er na twee jaar weer gestopt moet worden, en alle investeringen van deze partijen, die het al moeilijk genoeg hebben, teniet zouden worden gedaan.

Op extra DAB frequenties zouden wij in combinatie met een bestaande AM vergunning graag een nieuwe landelijke zender beginnen voor een oudere doelgroep die thans slecht bediend wordt met radio programma's. ClassicRadio675 is een uniek en opvallend initiatief voor een zender die zowel landelijk op DAB als op middengolf is te ontvangen. Hierop wordt zeer positief gereageerd maar de korte vergunningsperiode van twee jaar, dan wel de onzekerheid over een verlenging, is een sterke belemmering voor participanten.

Bij deze verzoek ik U dringend de vergunningen voor AM en de daaraan gekoppelde DAB capaciteit per 1-9-2017 te verlengen voor tenminste 10 jaar. Een verlenging van AM en de daaraan gekoppelde DAB capaciteit staat nieuw beleid voor AM niet in de weg. Daartoe zijn voldoende vrijliggende en vrijkomende frequenties voorhanden. DAB+ is de oplossing voor de frequentieschaarste en kan dus ook probleemloos verlengd worden. Er komt ook nog meer DAB frequentie-ruimte vrij. Tevens raakt dit niet aan Uw besluitvorming voor FM frequenties: veilen of verlengen. Graag een positief besluit voor komende 24 augustus als de inschrijftermijn voor de huidige verdeling van extra DAB ruimte afloopt. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen