Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Minister gaat zich beraden over radiofrequenties

Medianieuws

[Update] Minister Kamp gaat zich beraden over hoe de radiofrequenties verdeeld moeten worden. De Tweede Kamer nam gisteravond laat een motie aan om de bestaande vergunningen niet te veilen, maar te verlengen.

Tegen BNR Nieuwsradio zegt Kamp: “Er moet voor de radiofrequenties door de bedrijven, de stations, een vergoeding worden betaald. Ik vind dat ik die vergoeding beter niet kan uitrekenen en bepalen, dat kunnen die stations beter zelf doen. Dus ik zou een veiling willen organiseren waarbij de stations op een sobere wijze zelf kunnen bepalen wat die frequenties waard waren en die vervolgens in gebruik zouden kunnen nemen."

Onduidelijk is of de Minister aan een veiling vast blijft houden. “Daar ga ik eens over nadenken. Ik heb vandaag overleg gehad met de Kamer. Ik heb alles wat ik in huis had uit de kast gehaald om te proberen dit pakket, dat de commerciële radio volgens mij een flinke stap vooruit zou kunnen laten zetten, werkelijkheid te laten worden. De Kamer heeft daar nu een andere uitspraak over gedaan. Dus ik moet eens gaan nadenken wat ik daarmee ga doen.”

Geen nieuwe marktpartijen
De Tweede Kamer vindt veilen een beetje raar omdat er helemaal geen nieuwe marktpartijen die azen op een landelijke FM-frequentie. “Ik weet niet hoe de Kamer aan die wijsheid komt”, reageert Kamp.

“Als ik dat soort dingen beweer zet ik eerst eens een advertentie waarbij ik vraag of er belangstelling is of ik doe een internetconsultatie. Op dit moment hebben de marktpartijen nooit een andere indicatie gekregen vanuit de Kamer dan dat ze wilden verlengen, de bestaande stations wilden blijven beschermen en nieuwkomers wilden weren. Dat is natuurlijk geen uitnodiging voor nieuwkomers om zich te melden. Als je een internetconsultatie zou hebben gehad zou je daar een uitspraak over kunnen doen, denk ik. Nu, op dit moment, niet.” [Radio.NL/BNR]

Gerelateerde Artikelen