Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Radiostations langer onzeker over toekomst FM-frequenties

Medianieuws

Commerciële radiostations in Nederland moeten langer wachten op de beslissing wat Minister Kamp wil gaan doen met de FM-frequenties. Het was de bedoeling dat de radiozenders maandagmiddag geïnformeerd zouden worden over de plannen, maar deze informatiesessie is geannuleerd.

Radiostations langer onzeker over toekomst FM-frequenties Aan alle betrokken partijen liet het Ministerie van Economische Zaken (EZ) vrijdagavond weten: “Zojuist heeft Minister Kamp de Tweede Kamer laten weten dat de voorbereidingen voor de besluitvorming nog niet zijn afgerond en dat het daarom niet haalbaar is de Kamer voor dinsdag 23 juni 12 uur te informeren over zijn besluit.”

Afgelopen woensdag lekte al uit dat de Minister van plan zou zijn om alle FM-frequenties opnieuw te gaan veilen. SP-kamerlid Sharon Gesthuizen vroeg de Minister om opheldering en ook D66-kamerlid Kees Verhoeven liet zich kritisch uit over de plannen voor een veiling.

Maandagmiddag (22 juni) zouden de radiostations in een zaaltje in Amersfoort officieel geïnformeerd worden over de plannen van Minister Kamp. Daaropvolgend zou er op donderdag 25 juni een debat zijn in de Tweede Kamer.

De geplande informatiesessie voor de radiostations is nu geannuleerd. Wanneer de radiozenders wel duidelijkheid krijgen over de toekomst van de FM-frequenties is niet bekend. Wel laat het Ministerie van EZ weten dat de Minister verwacht dat hij nog voor het zomerreces (dat op 3 juli begint) de Kamer te kunnen informeren over zijn besluit.

Ramkoers
Indien de Minister daadwerkelijk voor veilen zou hebben gekozen, dan ligt hij wel op ramkoers met vrijwel de gehele radiosector. Voorafgaande aan de verlenging van de FM-frequenties in 2011 is tussen het toenmalig kabinet en de radiosector afgesproken dat de radiostations de schouders zouden zetten onder digitalisering van de ether; en dat bij behaalde resultaten de FM-vergunningen per 2017 opnieuw zouden worden verlengd.

Inmiddels is de digitalisering van de radio in volle gang. De landelijke radiostations zijn in vrijwel heel Nederland via DAB+ te ontvangen. De regionale radiostations rollen hun DAB+netten momenteel uit en het aantal verkochte DAB+ontvangers groeit gestaag.

Maar ook via andere digitale distributiekanalen (digitale kabel, online, satelliet e.d.) is er volop geïnvesteerd in digitale content en nieuwe online-radiokanalen.

Volgens de commerciële radiostations gaat de digitaliseringsslag zo snel, dat reeds nu kan worden bepaald dat de analoge FM in 2023 kan worden uitgeschakeld. Uitschakelen van de analoge FM in uiterlijk 2023 was een voorwaarde voor een nieuwe verlenging van de FM-vergunningen die op 1 september 2017 aflopen.

De landelijke radiostations hebben bij Minister Kamp dan ook gezamenlijk aangedrongen op het nakomen van de gedane toezeggingen en de FM- en digitale radiovergunningen te verlengen.

Kritiek uit Vlaanderen
Overigens komt er niet alleen kritiek uit Nederland op de plannen om FM-frequenties te veilen. De Vlaamse Minister van Media Sven Gatz vindt veilen geen goede oplossing liet hij onlangs weten bij de start van DAB+ in Brussel. “De veiling (in 2003) heeft op korte termijn wel voor middelen in de staatskas gezorgd, maar helaas is het radiolandschap in Nederland momenteel niet zo gezond,” aldus Gatz. [Radio.NL]

Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties

Gerelateerde Artikelen