Kies je favoriete radiostation

Dossiers

SP wil opheldering Minister over veilen FM-frequenties

Medianieuws

SP-kamerlid Sharon Gesthuizen stelt te hebben vernomen dat Minister Kamp de FM-frequenties wil gaan veilen in plaats van verlengen. Ze heeft de Minister woensdagmiddag om opheldering gevraagd. Ook kamerlid van D66 Kees Verhoeven meldt op Twitter dat Economische Zaken de frequenties wil gaan veilen.

Komende maandag (22 juni) krijgen alle landelijke en niet-landelijke radiostations in een zaaltje in Amersfoort te horen wat de plannen zijn: verlengen of veilen. Maar ingewijden uit de radiowereld gaan er vanuit dat het veilen wordt.

Ramkoers
Indien de Minister daadwerkelijk voor veilen zou hebben gekozen, dan ligt hij wel op ramkoers met vrijwel de gehele radiosector.

Voorafgaande aan de verlenging van de FM-frequenties in 2011 is tussen het toenmalig kabinet en de radiosector afgesproken dat de radiostations de schouders zouden zetten onder digitalisering van de ether; en dat bij behaalde resultaten de FM-vergunningen per 2017 opnieuw zouden worden verlengd.

Daarop hebben de radiostations gezamenlijk de schouders gezet onder de digitalisering. Al voorjaar 2013 was er een landelijk commercieel DAB+ netwerk operationeel. Er zijn miljoenen euro’s gestoken in marketingcampagnes voor DAB+, en ook via andere digitale distributiekanalen (digitale kabel, online, satelliet e.d.) is er volop geïnvesteerd in digitale content en nieuwe online-radiokanalen.

Het gevolg is dat nog maar minder dan de helft van de radioluisteraars (47%) de analoge FM gebruikt om naar de radio te luisteren (bron: Telecompaper).  De meerderheid luistert naar één van de digitale distributiekanalen.

Analoge FM in 2023 uit ?
Volgens de commerciële radiostations gaat de digitaliseringsslag zo snel, dat reeds nu kan worden bepaald dat de analoge FM in 2023 kan worden uitgeschakeld. Uitschakelen van de analoge FM in uiterlijk 2023 was een voorwaarde voor een nieuwe verlenging van de FM-vergunningen die op 1 september 2017 aflopen. Ook zou een besluit om de FM-vergunningen te verlengen afhangen van de ontwikkelingen rondom digitale radio in de ons omringende landen. En niet anders kan worden gesteld dat het daar erg goed mee gaat en dat met name DAB+ aan een opmars bezig is.

De landelijke radiostations hebben bij Minister Kamp dan ook gezamenlijk aangedrongen op het nakomen van de gedane toezeggingen en de FM- en digitale radiovergunningen te verlengen. Het lijkt er echter op dat Minister Kamp hier geen oren naar heeft, en toch tot veilen van de radiofrequenties wil overgaan. [Radio.NL]

Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties

Gerelateerde Artikelen