Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VK: Global Radio koopt Juice FM Liverpool van UTV

Medianieuws

Global Radio gaat haar portfolio in het noordwesten van Engeland uitbreiden. De grootste aanbieder van commerciële radio in het Verenigd Koninkrijk koopt de hitzender Juice FM in Liverpool van UTV Radio. Global betaalt 13,66 miljoen euro voor het station dat hoogstwaarschijnlijk omgedoopt gaat worden tot Capital FM.

Afstoten lokale radio
De verkoop van Juice FM door UTV Radio maakt deel uit van de nieuwe focus van het mediaconcern. Na het binnenslepen van de licentie voor het tweede landelijke DAB-net voor commerciële radio, samen met Bauer en Arqiva, heeft UTV besloten zich alleen nog op landelijke radio te richten. Momenteel bezit UTV al Talksport, maar binnenkort komen hier Talksport 2, Talkradio, Talkbusiness en Virgin Radio bij. De 13 lokale radiostations van UTV in Engeland en Wales staan daarom in de etalage.

Juice FM is de eerste zender waarvoor UTV een koper heeft gevonden. Global Radio neemt het station over voor 13,66 miljoen euro. De verkoop moet nog wel goedgekeurd worden door de verschillende waakhonden.

Liverpool 6e stad van het VK
Door het aankopen van Juice FM krijgt Global Radio voet aan de grond in Liverpool. In deze stadsregio wonen ruim 800.000 mensen, waardoor het een interessante markt voor adverteerders is. Weliswaar heeft Global met de popzender Heart al bereik in de stad, maar dit is een regionaal station voor Noordwest-Engeland, inclusief Manchester. Met Juice FM kan Global nu ook de lokale advertentiemarkt betreden. Het afgelopen jaar wist Juice ruim drie miljoen euro aan reclame-inkomsten binnen te slepen.

Capital is coming?
Wat Global precies van plan is met haar kersverse aankoop is nog niet bekend. De meest voor de hand liggende optie is dat de zender omgedoopt wordt tot Capital FM. Global is met dit hitnetwerk in vrijwel alle grote steden, waaronder Londen, Manchester, Birmingham, Newcastle, Leeds, Sheffield en Glasgow aanwezig, maar Liverpool is nog een witte vlek. Slechts in delen van de stad is de editie “North West & Wales” te ontvangen.

Xfm of Capital Xtra?
Een andere optie is dat de zender omgedoopt wordt tot de alternatieve jongerenzender Xfm. De Liverpoolse editie zou naadloos aansluiten op de editie in Manchester. Saillant detail is dat Juice FM oorspronkelijk een licentie kreeg als rockzender met veel nieuwe muziek. Van 1998 tot en met 2000 heette het radiostation Crash FM. Tenslotte zou Capital Xtra ook nog een optie zijn. De jongerenzender is momenteel al via DAB in de stad te ontvangen en zou hiermee zijn eerste FM-frequentie buiten Londen krijgen.

Wat Global ook mocht besluiten, in elk geval is zeker dat er flink wat lokale programma’s gaan sneuvelen. Op dit moment zendt Juice FM vrijwel de hele dag live vanuit Liverpool uit. Radiozenders van Global, waaronder Capital, Heart en Xfm, nemen een groot deel van de dag netwerkprogramma’s uit Londen over. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen