Kies je favoriete radiostation

Dossiers

SBS Radio grote winnaar FM-verdeling Zweden

Medianieuws

SBS Radio is de grote winnaar van de verdeling van FM-frequenties in Denemarken geworden. Het concern wist maar liefst 13 van de 14 pakketten in de wacht te slepen. Hierdoor kunnen de netwerken Mix Megapol en Rockklassiker verder gaan uitbreiden. Het andere pakket ging naar MTG Radio voor Rix FM, zo meldt Radionytt.se.

SBS Radio grote winnaar FM-verdeling Zweden Zweden kent sinds 1993 commerciële radio. Tot 2001 werden de etherfrequenties voor deze stations nog per opbod verkocht. Door de veiling moesten de stations flink in de buidel tasten. Voor FM-frequenties in en om de grote steden moeten commerciële radiostations soms wel 370.000 euro per jaar betalen. Ook was het tot 2001 niet toegestaan om meerdere FM-frequenties te bezitten, waardoor stations uitsluitend lokaal mochten uitzenden. Het gevolg was dat commerciële radio nauwelijks rendabel was.

Om de commerciële radiowereld tegemoet te komen werden de regels in 2001 versoepeld. Allereerst mochten partijen meerdere FM-frequenties bezitten. Daarnaast hoeven de radiostations nog maar drie uur per dag lokale programma’s uit te zenden. Hierdoor ontstonden grote netwerken waarvan Rix FM en Mix Megapol de populairste zijn.

De Zweedse mediaregulator besloot eerder dit jaar om 14 nieuwe FM-pakketten te gaan verdelen. Deze week werd de uitslag van de verdeling bekendgemaakt, waarbij SBS Radio als grote winnaar uit de bus kwam. Het concern wist maar liefst 13 van de 14 pakketten in de wacht te slepen, waardoor het popnetwerk Mix Megapol en het classic rocknetwerk Rockklassiker verder kunnen gaan uitbreiden. Mix Megapol zal hierdoor binnenkort ook in Luleå, Åre/Östersund, Roslagen, Södra Skåne, Norra Skåne en Kristianstad te ontvangen zijn. Rockklassiker breidt uit naar Kiruna, Skellefteå, Örnsköldsvik, Lidköping, Jönköping, Kalmar en Gotland. Mix Megapol heeft in deze gebieden namelijk al FM-frequenties.

MTG Radio werd beloond met slechts één FM-pakket. Hierdoor kan Rix FM, het populairste popnetwerk van Zweden, ook gaan uitzenden in Sundsvall, een belangrijk verkeersknooppunt in Norrland (het noorden van Zweden). De nieuwe licenties gaan per 1 februari 2011 in en lopen tot 31 juli 2018.

Het duurste pakket dat verdeeld is betreft Roslagen, de regio ten noorden van Stockholm.  Hier moet SBS Radio voor Mix Megapol in totaal bijna 1,13 miljoen euro betalen. De goedkoopste pakketten zijn Kiruna, Skellefteå en Örnsköldsvik, waar SBS radio voor Mix Megapol en Rockklassiker elk ruim 190.000 euro moet betalen. De complete uitslag van de verdeling is hier na te lezen. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen