Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Opinie: Het is tijd voor Radio-revolutie

Medianieuws

De huidige licenties voor ether-uitzendingen voor commerciële radiostations lopen in 2017 af. EZ heeft daarom een eerste inventarisatie-ronde gedaan onder radio-partijen om de meningen te peilen naar de wijze waarop de vergunningen vanaf 2017 moeten worden verleend. Als vervolg worden gesprekken met verschillende partijen gepland.

Opinie: Het is tijd voor Radio-revolutie Erik de Zwart kondigde deze week al aan dat de zenders Radio 2 en 3 ter discussie moeten staan. Dat is niet voor niets een uitspraak die juist nu wordt gedaan, gezien de belangen van de commerciële stations vanaf 2017.

Het is volkomen terecht om zowel de clausulering van de verschillende radio-pakketten, de soms beperkte dekking van sommige ‘landelijke’ radiostations in ogenschouw te nemen maar ook de ongebreidelde concurrentie van de publieke omroep, zoals met Radio 6.

Daarnaast speelt dat de digitalisering met DAB+ geen weg terug kent, terwijl de media-consumptie steeds meer via G4 en wifi plaatsvindt: wat is de waarde van DAB+ dan over enkele jaren nog?

Daar houdt het qua radio niet op: hoe om te gaan met de regionale en lokale omroepen, zowel commercieel als publiek terwijl de kwaliteit van de pers uit kosten-overweging achteruit holt (als deze lokaal nog aanwezig is). De middengolf is zo dood als een pier en niemand heeft meer iets over DRM gehoord.

Gaat een gemiddelde Nederlander in deze omgeving nog een DAB+ geschikte radio-aanschaffen? Ondanks de campagne daartoe en de aanzienlijke verlaging in prijs van een mobiele ontvanger: het is niet zichtbaar. Er is geen innovator, buiten een enkele radio-enthousiasteling, die een radio heeft gekocht: wat is de toegevoegde waarde? Zoveel anders ontvang je niet en op internet is er elke stream die je je maar kan wensen.

Is radio dan overleden over een jaar of vijf? Dat werd ook van de kranten gezegd, maar nieuwe business-modellen van nieuwe uitgevers en nieuwe eigenaren van bestaande uitgeverijen hebben daar een richting in gevonden. Kan dat ook voor je radio? Ja, zeker, maar de sturende taak van de overheid is daar nu essentieel in. En: gewoon een goed concept.

Paul Winnubst
Oud directeur-eigenaar Hofstad Radio
Co-creator @C’est L’idée

Opinie
Dit opinie artikel van Radio.nl is niet geschreven door de redactie, en de redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud. Dit artikel geeft echter wel de mening van een betrokken partij uit de RadioWereld weer.

Ingezonden artikelen met een duidelijke subjectieve inhoud zullen als opinie artikel worden geplaatst, zodat de lezer van deze site zelf de opinie artikelen door kan lezen en een eigen mening kan vormen.

Mensen die -op wat voor manier dan ook- in het mediawereldje zitten kunnen hun eigen opinieartikelen doormailen. De redactie behoudt zich het recht voor altijd artikelen zonder opgave van reden te weigeren. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen