Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Antenne Niedersachsen geeft frequenties Bremen op

Medianieuws

De regionale commerciële zender Antenne Niedersachsen geeft haar twee FM-frequenties in Bremen en Bremerhaven op. Omdat de huidige licentie binnenkort afloopt startte de regionale mediaraad BreMa met de herverdeelprocedure. Hiervoor kwamen 11 aanmeldingen binnen, waarbij Antenne Niedersachsen ontbreekt.

Antenne Niedersachsen geeft frequenties Bremen op In 2006 kreeg Antenne Niedersachsen, toen nog Hit-Radio Antenne, een FM-frequentie in Bremen toegewezen. Het betreft de frequentie 104.8 FM (100 W). Korte tijd later kwam hier een frequentie in het noordelijker gelegen Bremerhaven bij (107.9 FM/320 W).

Op beide frequenties zendt Antenne Niedersachsen op werkdagen tussen 10 en 14 uur het programma “Antenne Niedersachsen für Bremen und umzu“ uit. De overige uren is hetzelfde programma als op de frequenties in Nedersaksen te horen.

Waarom Antenne Nedersaksen zijn FM-frequenties in Bremen en Bremerhaven opgeeft, is niet geheel duidelijk. De radiozender blijft in Bremen te ontvangen op de frequentie 105.7 FM (100 kW) vanuit Steinkimmen, ongeveer 20 kilometer ten westen van Bremen.

Het grote probleem van de frequentie 104.8 FM is het lage vermogen waarmee wordt uitgezonden. Hierdoor is de ontvangst met name in het oosten van de stad en de A1, de belangrijkste verbinding met Osnabrück en Hamburg, erg slecht. Veel luisteraars in Bremen stemmen hun radio dan ook al af op de sterkere 105.7 FM.

In oktober startte de regionale mediaraad BreMa met de herverdeelprocedure voor de twee frequenties. In totaal kwamen 11 aanvragen binnen. Onder meer de hitzender 89.0 RTL uit Saksen-Anhalt, de kinderzender Radio Teddy, de christelijke softpopzender Radio Paradiso, de schlagerzender Radio B2 en Jazzradio uit Berlijn willen uit gaan zenden in Bremen.

Ook Absolut Relax, Klassik Radio en de dancezender Sunshine Live, die allen via DAB+ in Bremen te ontvangen zijn, azen op de FM-frequenties. Daarnaast probeert de regionale commerciële zender ffn uit Nedersachsen het met Peppermint FM. Opvallend is dat ook de pop-rockzender Radio 21 een aanvraag deed, terwijl de zender al een frequentie (107.6 FM) in Bremen heeft.

De BreMa gaat nu alle aanvragen beoordelen en besluit binnenkort wie de frequenties tot oktober 2025 mag gaan gebruiken.

Het radiolandschap in Bremen gaat het komend jaar nog meer veranderen, want ook de alternatieve zender Flux FM geeft haar FM-frequentie (97.2 FM/0,5 kW) in de stad op. Na het verliezen van de FM-frequentie in Stuttgart heeft het station besloten om zich alleen nog op Berlijn te richten. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen