Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fun Radio verdwijnt uit Spaanse ether

Medianieuws

Fun Radio stopt met uitzenden in Spanje. Bijna tweeënhalf jaar na de start trekt de dancezender de stekker eruit. Vanaf donderdag 1 januari is Loca FM weer te ontvangen op de frequenties, waarmee de oude situatie hersteld wordt.

In september 2012 verscheen Fun Radio op de frequenties van Loca FM in Spanje. De RTL Group, eigenaar van Fun Radio in Frankrijk, had hiervoor een franchiseovereenkomst gesloten met Movemos Madrid SL, eigenaar van Loca FM.

Movemos had gehoopt met Fun Radio bij de vijf best beluisterde radiozenders van Spanje te horen. Het netwerk ging dan ook van start via 35 FM-frequenties in onder meer Madrid, Valencia, Alicante, Vigo, Benidorm en op Mallorca. Onder andere Hardwell, Nicky Romero, Avicii, Paul van Dijk en David Guetta zijn met hun programma te horen op de dancezender.

Maar in plaats van uitbreiding, is het FM-netwerk van Fun Radio juist kleiner geworden. Inmiddels zijn er nog maar 23 van over. Het grote probleem in Spanje is dat er geen centraal orgaan is dat de frequentie-uitgifte regelt, zoals in Nederland met het Agentschap Telecom wel het geval is. Elke Spaanse regio heeft hierdoor zijn eigen wetten en regels voor FM-frequenties.

Ook in Spanje zijn er veel bedrijven die als zogenaamde ‘stroman’ fungeren. Zij verhuren hun frequentie(s) aan de partij met het beste aanbod. Het is een situatie die vergelijkbaar is aan die van RADIONL in Nederland, die ook vrijwel uitsluitend uitzendt op frequenties van derden.

Dat Fun Radio op springen stond in Spanje werd duidelijk toen op de frequentie in de stad Ourense opeens Cool FM ging uitzenden. Inmiddels heeft RTL Frankrijk bevestigd dat de franchise met Spanje beëindigd wordt. Vanaf 1 januari 2015 is daarom weer Loca FM te horen op vrijwel alle frequenties. [Radio.NL]

 

Gerelateerde Artikelen