Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Al-Qaida dreigt Amerikaanse fotojournalist te doden

Medianieuws

De Jemenitische tak van Al-Qaida dreigt een Amerikaanse gijzelaar te doden als Washington niet binnen drie dagen aan zijn eisen voldoet. Dat meldt SITE Intelligence Group, een Amerikaanse organisatie die websites van extremistische groepen volgt.

De gijzelaar is de 33-jarige Luke Somers, een Amerikaanse fotojournalist die in Groot-Brittannië is geboren. Hij werd in september 2013 ontvoerd in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, waar hij werkte voor de Yemen Times.

In een videoboodschap van drie minuten geeft een Al-Qaida-figuur, Nasser bin Ali al-Ansi, in het Arabisch een opsomming van beweerde Amerikaanse misdrijven tegen moslims. Hij geeft de VS drie dagen om aan de eisen van Al-Qaida te voldoen, ‘anders zal de Amerikaanse gijzelaar die wij in handen hebben zijn onvermijdelijke lot ondergaan’. Al-Ansi specificeert de eisen niet, maar zegt dat Washington ze ‘kent’. In het filmpje komt vervolgens Somers in beeld, die in een korte verklaring in het Engels vraagt om ‘iedere hulp die mij uit deze situatie kan krijgen’. Hij zegt zeker te weten dat zijn leven gevaar loopt.

De Jemenitische tak van Al-Qaida is vaak doelwit van Amerikaanse droneaanvallen. De VS beschouwen de tak in Jemen als een van de gevaarlijkste van de islamitische terreurorganisatie. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen