Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Uitreiking journalistieke prijs De Tegel in Koninklijke Schouwburg

Medianieuws

De nominaties De Tegel 2014 worden op 11 maart bekendgemaakt. Op 13 april vindt de uitreiking van de journalistieke jaarprijzen plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Inzenden is nog mogelijk tot 23 januari.

De Tegel is een erkenning van en eerbetoon aan journalisten die een bijdrage hebben geleverd aan de handhaving en verbetering van de kwaliteit van Nederlandstalige journalistieke nieuws-, verslaggeving-, achtergrond-, onderzoeks- en interviewproducties en een aanmoediging voor journalistieke vernieuwing en journalistiek talent.

Initiatiefnemers
De Tegel, Jaarprijzen voor de Journalistiek is een initiatief van NDP Nieuwsmedia, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, NOS, RTL Nederland en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, verenigd in Stichting Jaarprijzen voor de Journalistiek.

Kees Boonman: voorzitter eindjury: "Een voorrecht is het om Eindjury-voorzitter te zijn van De Tegel, de prestigieuze jaarprijs voor de journalistiek. Een prijs die, in verschillende categorieën en genres, kwaliteitsjournalistiek beloont.

Het moet gezegd, maar kwaliteit staat onder druk. Dat komt door economische factoren: er moet meer voor minder geld. Maar ook het métier zelf staat ter discussie. Basisprincipes, ethische journalistieke normen en waarden, zijn niet meer voor elke journalist een vanzelfsprekend gegeven. Zelfreflectie is in onze sector nog steeds een slecht ontwikkeld gen. Maar open en eerlijk zijn over feiten ‘in eigen huis', zoals het rapport over de nep-reportages in Trouw aantoont, biedt hoop.

Hoe dan ook, we moeten alert zijn op erosie van ons vak. De massale reactie op het drama bij Charlie Hebdo, maakt ons verplicht. Een verplichting die we elke dag weer, online, in print, op radio en televisie moeten waarmaken. Daarom is een journalistieke prijs ook relevant. Om journalistiek te laten zien wat goed is, wat we kunnen, en wat we moeten koesteren." [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen