Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Minister wil snel duidelijkheid over toekomst FM en DAB+

Medianieuws

Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil snel duidelijkheid voor de commerciële radiostations over de toekomst van de FM-frequenties en de daaraan gekoppelde DAB+capaciteit. Op 31 augustus 2017 lopen deze vergunningen af. De minister wil echter in 2015 al duidelijkheid geven over de toekomst.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister: “In het Algemeen Overleg Telecommunicatie van 27 maart jl. heb ik uw Kamer toegezegd in gesprek te gaan met de radiobedrijven over de situatie na 2017, als de huidige vergunningen aflopen. De vergunningen voor commerciële radio zijn per 1 september 2011 voor de duur van zes jaar verlengd. Bij deze verlenging kregen de radiobedrijven tevens de plicht om hun programmering ook digitaal via de ether aan te bieden. Inzet van deze koppeling was om de transitie van commerciële analoge radio naar digitale radio in beweging te krijgen.

Die beweging is inmiddels goed op gang gebracht. Per 31 augustus 2017 lopen deze verlengde vergunningen af. Ik wil ruim voor die datum de markt voldoende duidelijkheid bieden over de voor commerciële radio beschikbare frequentieruimte en de vergunningen hiervoor.
Inmiddels zijn de gesprekken met de verschillende marktpartijen gestart. In deze gesprekken gaat het niet alleen over de huidige situatie op de radiomarkt, maar ook over snelle veranderingen in de mediamarkt, zoals ook aangegeven in mijn visie op telecommunicatie, media en internet voor de middellange termijn.

Daarnaast zal ik het digitaliseringsbeleid voor de radio evalueren. Daartoe is onderzoek gestart naar het bereik van digitale radio en het luistergedrag. Ik streef ernaar om medio 2015 een besluit te nemen over het toekomstige gebruik van de frequentieruimte voor commerciële radio, zodat nog voldoende tijd resteert om de (her)verdeling van de radiovergunningen voor te bereiden en te laten plaatsvinden."  [Radio.NL]

Zie ook: Dossier Verdeling Radiofrequenties

Gerelateerde Artikelen