Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Herdenking bij moordplek Theo Van Gogh

Medianieuws

Op de plek waar programmamaker en presentator Theo van Gogh tien jaar geleden (2 november 2004) werd vermoord hebben zondagmiddag enkele tientallen mensen de cineast herdacht. Na de herdenking in de Linnaeusstraat in Amsterdam-Oost ging de groep naar het kunstwerk De Schreeuw in het Oosterpark, om ook daar bloemen te leggen, blijkt uit foto's die AT5 online zette.

Herdenking bij moordplek Theo Van GoghHerdenking
De herdenking en bloemlegging is een initiatief van een aantal organisaties, waaronder de Stichting Uitgeverij Willehalm Instituut. Vanuit de gemeente en de familie en vrienden van Van Gogh is geen herdenking georganiseerd.

Ook culturele instellingen besteden aandacht aan de spraakmakende moord op ‘provocateur’ Van Gogh. In de Amsterdamse Stadsschouwburg wordt een stuk opgevoerd waarin Van Gogh terugkeert als personage in zijn eigen theatershow.

In het Amsterdamse filmmuseum Eye wordt de cineast geëerd met zijn eigen speelfilms. Alle dertien films worden vertoond in de zalen, waarbij ook alle cast- en crewleden aanwezig zijn.

Een prettig gesprek
De televisie blijft niet achter. De NPO en RTL zenden programma’s uit rondom Van Gogh. RTL4 zendt bijvoorbeeld de documentaire 'Een Prettig Gesprek Met Lieuwe Van Gogh' zondag van 22.30 tot 23.30 uur uit.

Toen Van Gogh nog leefde kreeg hij de meeste bekendheid met het tv-programma 'Een prettig gesprek' (1989)-(1997) op RTL 5 en SBS 6. Van Gogh maakte 328 afleveringen.

Moord
Van Gogh, naast programmamaker en presentator tevens regisseur, scenarioschrijver en columnist, werd op 47-jarige leeftijd doodgeschoten door de radicale moslim Mohammed B., die een levenslange celstraf uitzit voor de moord.

Het kabinet gelastte onlangs een nader onderzoek naar de moord. De commissie die toezicht houdt op de AIVD gaat het handelen van de dienst in de dagen na de moord op de cineast onderzoeken. Aanleiding is de recente uitspraak van hoofdofficier van justitie Frits van Straelen dat de moordenaar van Van Gogh niet alleen handelde. [Radio.NL/Novum]

Gerelateerde Artikelen