Kies je favoriete radiostation

Dossiers

VS: Cumulus rolt nieuw country radionetwerk uit

Medianieuws

Cumulus Radio, de op één na grootste aanbieder van commerciële radio in de VS, is afgelopen vrijdag gestart met de uitrol van een nieuw country radionetwerk: Nash Icon. Hierop zijn de grootste countryhits van de afgelopen 25 jaar te horen. Nash Icon is een spin-off van Nash FM, een radionetwerk waarmee Cumulus anderhalf jaar geleden begon.

Als er één format is dat echt werkelijk overal in de Verenigde Staten op de radio te vinden is, dan is het country. Zelfs New York City heeft na jaren afwezigheid weer een countrystation. Op 21 januari 2013 ging namelijk Nash FM 94.7 (WNSH) van start in de Big Apple, het vlaggenschip van een nieuw radionetwerk. De naam Nash is afgeleid van Nashville, het mekka van de country.

Kort na de start van Nash FM in New York City werd het merk ook naar andere radiomarkten uitgerold. Inmiddels zijn er al ruim 35 Nash stations in de VS. In juli 2013 startte Nash FM in New York City met een gepresenteerde ochtendshow met Blair Garner, één van de bekendste radiopresentatoren in de countryscene. Deze show wordt inmiddels door de meeste Nash FM stations overgenomen.

Nash FM brengt het zogenaamde “Hot Country” format. Het station draait de populairste countryhits van dit moment, afgewisseld met de beste countryhits van de afgelopen vijf jaar. Het is dus eigenlijk country hitradio.

Afgelopen week heeft Nash FM er een zusje bij gekregen: Nash Icon. Dit radionetwerk brengt de beste countryhits van de afgelopen 25 jaar en richt zich op een iets oudere doelgroep dan Nash FM. Vrijdag is Nash Icon van start gegaan op de frequentie 98.9 FM in Atlanta (W255CJ / WWWQ-HD2). Hierop was de afgelopen maanden het “Good Time Oldies” netwerk van Cumulus te horen.

Het is al weer het vijfde radioformat in drie jaar tijd dat op 98.9 FM in Atlanta te horen is. In 2011 was eerst een periode de alternatieve zender 99X te horen. Daarna volgden de rockzender The Bone, christelijke country The Walk en True Oldies. Enkele maanden geleden werd True Oldies, na het ontslag van Scott Shannon, vervangen door Good Time Oldies.

Het is enigszins opmerkelijk dat Nash Country juist in Atlanta gelanceerd is. Een regulier Nash FM station heeft de stad nog niet. Bovendien is Nash Icon enigszins concurrentie voor Kicks 101.5 (WKHX). Deze zender draait weliswaar overwegend actuele countryhits, maar draait ook enkele klassiekers tussendoor. Tevens is ook Kicks 101.5 eigendom van Cumulus.

Naast Atlanta is Nash Icon in 12 andere radiomarkten gelanceerd, waaronder Nashville zelf, Albuquerque, Detroit en Kansas City. In alle radiomarkten is Nash Icon vooralsnog non-stop met exact dezelfde playlist. Ook is het netwerk nog reclamevrij. Verwacht wordt dat Nash Icon de komende maanden naar meer radiomarkten wordt uitgerold. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen