Kies je favoriete radiostation

Dossiers

PO Beieren haalt klassieke zender in 2018 van FM

Medianieuws

De klassieke zender BR-Klassik in Beieren verdwijnt in 2018 van FM. Dit heeft de Raad van Bestuur van de Bayerische Rundfunk afgelopen donderdag besloten. Vanaf 2018 is de jongerenzender Puls op de FM-frequenties te ontvangen. Dit tot groot ongenoegen van liefhebbers van klassieke muziek en de commerciële radiozenders.

PO Beieren haalt klassieke zender in 2018 van FMArctic Monkeys in plaats van Chopin
Eind januari lekte uit dat de Bayerische Rundfunk plannen heeft om BR-Klassik op FM te vervangen door Puls, de jongerenzender van de omroep die sinds mei 2013 via DAB+ en internet uitzendt.

Door BR-Klassik niet meer analoog, maar alleen digitaal via DAB+, satelliet en internet uit te zenden, profiteren luisteraars van een veel betere geluidskwaliteit dan bij FM, zo stelt de omroep. Op FM zou namelijk veelal storende ruis te horen zijn.

De plannen van de omroep schoten behoorlijk in het verkeerde keelgat bij de liefhebbers van klassieke muziek, de Duitse Cultuurraad en commerciële radiozenders.

Liefhebbers van klassieke muziek vrezen dat zij binnenkort hun favoriete zender niet meer via de ether kunnen ontvangen. De Duitse Cultuurraad is bang dat de omroep klassieke muziek in het verdomhoekje wil plaatsen, terwijl commerciële zenders als Ego FM en Radio Galaxy vrezen voor oneerlijke concurrentie van Puls. Zij zijn, in tegenstelling tot het FM-pakket van de Bayerische Rundfunk, niet overal in Beieren te ontvangen.

2 Jaar later
Ook intern bij de Bayerische Rundfunk was er flinke discussie over de plannen om BR-Klassik van FM te halen. Het besluit hierover werd dan ook meerdere keren uitgesteld. En ook het tijdstip waarop de frequentiewissel zou moeten plaatsvinden verschoof van 2016 naar 2018.

Afgelopen donderdag hakte de Raad van Bestuur van de publieke omroep voor Beieren de knoop door: In 2018 verdwijnt BR Klassik van FM en worden de frequenties ingezet voor Puls.

Voorwaarden
Toch zijn er wel een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat de frequentiewissel daadwerkelijk plaats gaat vinden.

Allereerst moet de dekking van BR-Klassik via DAB (en vanaf 2015 in DAB+) gelijk zijn aan de dekking via FM. Momenteel is het DAB-netwerk van de omroep nog niet overal te ontvangen, maar aan verbetering wordt hard gewerkt. Nog dit jaar worden er 13 nieuwe zenders aangezet.

Ten tweede moet er een grootschalige campagne komen voor Digitalradio, zoals de Duitsers DAB noemen, en het verdwijnen van BR-Klassik van FM. Als derde moeten er meer nieuwe auto’s standaard uitgerust worden met een DAB+radio. De omroep gaat hiervoor in gesprek met de automobielbranche. En als laatste moet de Crosspromotion van Bayern 2 Radio voor BR-Klassik verder uitgebreid worden.

Protest
De commerciële zenders hebben opnieuw hun ongenoegen uitgesproken over de frequentiewissel. Met name Radio Galaxy en Ego FM vrezen voor oneerlijke concurrentie. De Bayerische Rundfunk bestrijdt dit omdat Puls geen reclame uitzendt en een niet commercieel format met veel alternatieve muziek (Arctic Monkeys, Franz Ferdinand) en een hoog woordaandeel aanbiedt.

Maar volgens de commerciële zenders kan Puls wel luisteraars wegkapen bij de bestaande zenders. Daarom gaan zij bekijken of ze juridische stappen kunnen ondernemen tegen de plannen van de Bayerische Rundfunk. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen