Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Politieke vragen over topsalaris directeur RTV Utrecht

Medianieuws

VVD en de SP in Utrecht stellen raadsvragen over het salaris van Paul van der Lugt, de directeur van RTV Utrecht. De baas van de regionale en lokale omroep ontvangt namelijk een topinkomen, vorig jaar kreeg hij ruim 192.000 euro, zo meldt RTV Utrecht.

"Wanneer een organisatie als RTV Utrecht voor het grootste deel drijft op belastinggeld, dan passen daar ook inkomens bij die doelmatig en zuinig zijn. We moeten dus zorgvuldig zijn in de vraag of we zo veel subsidie willen geven aan een club die zijn overhead wel heel dik betaalt."

De laatste jaren is het salaris van Van der Lugt stabiel gebleven en alleen geïndexeerd, zegt bestuursvoorzitter Pieter Broertjes van RTV Utrecht. "De Raad van Toezicht is op de hoogte van het salaris. Toen ik vier jaar geleden aantrad was het al zo. Ik heb het zogezegd geërfd."

Broertjes constateerde indertijd dat het salaris van de 57-jarige Van der Lugt binnen de norm valt van wat omroepbazen verdienen. Die wettelijke norm is 228.599 euro, het jaarsalaris van een minister. Dat betekent volgens de omroepvoorzitter echter niet dat een toekomstige opvolger op hetzelfde bedrag mag rekenen.

"De maatschappelijk discussie is in de afgelopen jaren natuurlijk erg veranderd. Je ziet alleen dat de salarissen meestal pas worden bijgesteld als er nieuwe mensen aantreden. Een nieuwe directeur van RTV Utrecht gaat dan ook fors minder verdienen."

Ruim €192.000
Jaarlijks ontvangt RTV Utrecht €645.000 subsidie van de gemeente Utrecht. Negentig procent van de inkomsten van de regionale omroep komt echter uit subsidies van het Rijk en de provincie.  RTV Utrecht-baas Paul van der Lugt heeft een topinkomen van €163.739 en het werkgeversdeel van de pensioenpremie is 28.868, samen 192.607, ruim onder de huidige norm (230 mille inclusief opslagen als pensioenpremie), maar boven de overgangsnorm (187 mille). Het salaris wordt ook elk jaar geïndexeerd.

Mocht RTV Utrecht willen bezuinigen, dan is er maar één mogelijkheid, een nieuwe directeur zoeken en afscheid nemen van Paul van der Lugt. [Radio.NL/RTV Utrecht]

Gerelateerde Artikelen