Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Finale dialectwedstrijd op Hemelvaartsdag live op Radio 5 nostalgia

Medianieuws

Op Hemelvaartsdag (donderdag 29 mei) vindt de finale plaats van de dialectwedstrijd 'Zing zoals je gebekt bent' van NCRV’s Plein 5 op Radio 5 Nostalgia. In de finale in Plein 5 strijden twaalf dialectversies tegen elkaar om de titel Dialect Evergreen 2014.

 Een jury, met hierin de zanger Jeroen Zijlstra en de ‘dialect-zangers/zangeressen’ Suzan Seegers, Hans Keuper en Lianne Abeln, bepaalt de winnaar.

Plein 5-presentator Hijlco Span: “In de tijd dat ik nog het NCRV-theaterprogramma Volgspot presenteerde, ontving ik vaak gasten die ervoor kozen om in hun eigen dialect te zingen. Vaak omdat ze in dat dialect veel beter kunnen verwoorden wat ze werkelijk voelen. Denk aan Gé Reinders, Daniël Lohues of J.W. Roy. Dat is me altijd bijgebleven: dat zingen in je eigen taal of dialect heel direct en eerlijk is. Daarom, maar ook omdat ik erg van mooie liedjes hou én omdat ik weet dat luisteraars van Plein 5 erg enthousiast zijn over dialectverkiezingen, zie ik uit naar deze finale.”

Twee jaar geleden organiseerde Plein 5 de verkiezing van Het Mooiste Dialectwoord. Het woord Pieneköttel (een zuinig persoon in het dialect van Winterswijk) werd toen uitgeroepen tot ‘t Mooiste Dialectwoord. Verleden jaar werd het dialectgezegde Hee hef oonder ’n droad hen vretten (hij/zij is vreemdgegaan, in het dialect van Twente) verkozen tot Het Mooiste Dialectgezegde 2013. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen