Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Omrop Fryslan wil weer uitzenden vanuit Hoogersmilde

Medianieuws

Omrop Fryslân wil weer gaan uitzenden vanaf de zendmast Hoogersmilde. Bij het Agentschap Telecom is een aanvraag gedaan voor een steunzender op 92.5 FM. Saillant detail is dat de omroep voor Friesland eerder al eens vanuit Hoogersmilde uitzond, maar na veel gebakkelei weer vanuit Jirnsum (Irnsum) ging uitzenden.

Omrop Fryslan wil weer uitzenden vanuit HoogersmildeZerobase
Tot december 2002 zond Omrop Fryslân op 88.6 FM uit vanuit Jirnsum. Door de implementatie van het Zerobase wijzigde de frequentie van de omroep in 92.2 FM en verhuisde de zender naar de zendmast Hoogersmilde. Sindsdien regende het volgens de radiozender klachten van luisteraars over slechte ontvangst.

Met name in Noordwest-Friesland zou de ontvangst slecht zijn. Boze tongen beweren echter dat ook meespeelde dat de omroep niet meer vanuit Friesland zelf, maar vanuit Drenthe uitzond. In oktober 2003 stapte Omrop Fryslân zelfs naar de rechter om weer vanuit Jirnsum te mogen uitzenden. Eind 2004 kreeg de omroep eindelijk zijn zin en werd er vanuit Jirnsum uitgezonden op 92.2 FM in plaats vanuit Hoogersmilde.

Toch weer naar Hoogersmilde
Maar blijkbaar heeft het verplaatsen van de zender ook de ontvangstproblemen verplaatst. Omrop Fryslân heeft bij het Agentschap Telecom (AT) namelijk een aanvraag ingediend voor een steunzender op de mast in Hoogersmilde. Met een sterk noordwest gericht uitzenddiagram (631 W) wil de omroep de regio Appelscha / Oosterwolde gaan bedienen op 92.5 FM.

Grote vraag is echter of de nieuwe steunzender van Omrop Fryslân niet gaat storen. Vanuit Hoogezand zendt Radio Continu namelijk op 92.4 FM uit. Op papier zou de steunzender misschien wel kunnen, maar in de praktijk zouden beide zenders wel eens flink op elkaar kunnen gaan storen.

Het AT gaat nu controleren of de steunzender voldoet aan de "Gedragslijn netverbetering FM-omroepband". Mocht dit zo zijn, dan krijgen andere partijen de kans om te reageren op het voorstel, waarna de frequentie internationaal gecoördineerd gaat worden.

Omrop Fryslân is de tweede regionale publieke omroep die zijn ontvangst wil verbeteren. In oktober 2013 vroeg RTV NH, voorheen beter bekend als Radio Noord-Holland, al een steunzender aan voor Alkmaar op 88.7 FM. Deze frequentie wordt momenteel internationaal gecoördineerd.

Gedragslijn netverbetering FM-omroepband
Bij het AT zijn inmiddels al meer dan 100 voorstellen van radiostations voor verbetering van de ontvangst binnengekomen. De instantie spreekt dan ook van een succes.

Inmiddels zijn ook de eerste vergunningen al verleend. Zo heeft Radio 8FM zijn ontvangst in Helmond en Breda al verbeterd. Daarnaast mag Radio 538 een steunzender in Ugchelen (101.8 FM) aanzetten, Q-music een steunzender in Arnhem (100.9 FM) en Radio Veronica een steunzender in Leeuwarden (103.0 FM). 100% NL mag de steunzender Hengelo (97.6 FM) verplaatsen naar Zwolle. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen