Kies je favoriete radiostation

Dossiers

PO Beieren wil klassieke zender van FM halen

Medianieuws

De klassieke zender BR-Klassik in Beieren verdwijnt mogelijk van FM. De Bayerische Rundfunk, de regionale publieke omroep voor de deelstaat, wil namelijk de jongerenzender Puls gaan uitzenden op de frequenties. Dit tot groot ongenoegen van liefhebbers van klassieke muziek en de commerciële radiozenders.

PO Beieren wil klassieke zender van FM halenPharrell Williams in plaats van Mozart
Eind januari lekte uit dat de Bayerische Rundfunk plannen heeft om BR-Klassik op FM te vervangen door Puls, de jongerenzender van de omroep die sinds mei 2013 via DAB+ en internet uitzendt.

Door BR-Klassik niet meer “analoog”, maar alleen digitaal via DAB+, satelliet en internet uit te zenden, profiteren luisteraars van een veel betere geluidskwaliteit dan bij FM, zo stelt de omroep. Op FM zou namelijk veelal storende ruis te horen zijn.

De plannen van de Bayerische Rundfunk zijn behoorlijk in het verkeerde keelgat geschoten bij liefhebbers van klassieke muziek, de Duitse Cultuurraad en commerciële radiozenders.

Liefhebbers van klassieke muziek vrezen dat zij binnenkort hun favoriete zender niet meer via de ether kunnen ontvangen. Niet iedereen heeft een DAB+ ontvanger. Daarnaast is DAB+ nog niet overal in Beieren te ontvangen. De Duitse Cultuurraad is bang dat de omroep klassieke muziek in het verdomhoekje wil plaatsen, terwijl commerciële zenders als Ego FM en Radio Galaxy vrezen voor oneerlijke concurrentie van Puls. Zij zijn, in tegenstelling tot het FM-pakket van de Bayerische Rundfunk, niet overal in Beieren te ontvangen.

Niet voor 2016
De Bayerische Rundfunk weerspreekt de klachten. De wijzigingen zouden niet voor 2016 plaatsvinden. Het is de bedoeling dat tegen die tijd het DAB+net heel Beieren dekt. Daarnaast zou de omroep de komende jaren juist meer willen investeren in klassieke muziek. Met name via internet zouden aanvullende diensten worden aangeboden.

Ondanks dat de omroep bekendmaakte dat BR-Klassik niet voor 2016 van FM verdwijnt, houdt het de gemoederen in Beieren nog steeds bezig. En ook binnen de omroep moet er nog een beslissing genomen worden over deze veranderingen. Wanneer een definitieve knoop wordt doorgehakt is niet duidelijk.

De geschiedenis herhaalt zich
Het is niet de eerste keer dat de Bayerische Rundfunk plannen heeft om zijn klassieke zender van FM te halen. In 2006 waren er al eens plannen om de klassieke zender te vervangen door een jongerenzender. Ook toen was er veel kritiek en sneuvelden de plannen.

Bij andere publieke omroepen in het anti-cultuurbeleid al in volle gang. In februari 2013 besloot de Hessische Rundfunk, de publieke omroep voor Hessen, om de klassieke zender HR2 Kultur drie sterke FM-frequenties te ontnemen ten gunste van de jongerenzender You FM en de nieuwszender HR Info. Het gevolg is dat HR2 Kultur in delen van Hessen zeer slecht of zelfs niet te ontvangen is op FM.

De Südwestrundfunk (SWR), de publieke omroep voor Zuidwest-Duitsland, ontnam begin dit jaar de klassieke zender SWR2 een sterke frequentie in Rijnland-Palts om de ontvangst van de jongerenzender Das Ding te verbeteren. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen