Kies je favoriete radiostation

Dossiers

WTOP voor de vierde keer grootste ‘verdienzender’ van de VS

Medianieuws

De nieuwszender 103.5 WTOP in Washington D.C. voert opnieuw de lijst aan als het gaat om radiostations met de hoogste omzet. Volgens BIA/Kelsey wist het radiostation in 2013 $63,5 miljoen aan reclame-inkomsten binnen te slepen. Het is voor de vierde keer dat WTOP aan kop gaat. De zender laat hiermee populaire stations uit New York City en Los Angeles achter zich.

CBS Radio is het best vertegenwoordigd in de lijst. Maar liefst vijf van de radiostations in de top 10 van radiostations met de hoogste omzet zijn van dit concern. Concurrent Clear Channel staat met vier stations in de top 10, terwijl Hubbard Broadcasting met één radiostation in de lijst staat.

Kijkend naar de radiomarkten, dan gaat New York City, de grootste radiomarkt van de VS, met vijf noteringen aan kop.

Ten opzichte van 2012 is de top 4 qua rangorde gelijk gebleven. Qua omzet is er daarentegen wel het nodige veranderd.

103.5 WTOP in Washington D.C. deed wederom goede zaken. De nieuwszender behaalde in 2013 een omzet van $63,5 miljoen, ruim een miljoen minder dan in 2012, maar blijft desondanks de zender met de hoogste omzet. Het is voor de vierde keer op een rij dat WTOP aan kop gaat.

102.7 KIIS FM in Los Angeles staat voor het vierde jaar op een rij op de tweede plaats. In 2013 zag de hitzender zijn omzet met bijna vijf miljoen Dollar stijgen naar $61,6 miljoen. Ook zusterstation Z100 (WHTZ) in New York City deed het goed in 2013 en zag de omzet stijgen naar $51,0 miljoen.

In tegenstelling tot WTOP zag WCBS Newsradio 880 in New York City zijn omzet wel stijgen. Mede door het uitzenden van de wedstrijden van de New York Yankees steeg de omzet in 2013 naar $50,5 miljoen. Dit jaar zijn de wedstrijden van de Yankees te volgen op zusterstation WFAN. De sportzender zag, mede door het uitzenden op FM, zijn omzet met $2 miljoen stijgen en staat nu op plaats 8.

Winst was er eveneens voor 106.7 Lite FM (WLTW) in de Big Apple. De popzender steeg met $2,5 miljoen in omzet van de zevende naar de vijfde plaats. Nieuwszender 1010 WINS zag zijn omzet met $3,5 miljoen stijgen naar $45,0 miljoen.

Nieuw in de top 10 is dit jaar 104.3 My FM (KBIG). De popzender in Los Angeles wist in 2013 meerdere keren marktleider te worden en KIIS FM te verslaan. Hierdoor zag My zijn omzet met ruim vijf miljoen Dollar stijgen naar $44,5 miljoen. Qua positie stijgt de popzender van de 13e naar de 7e plaats.

De alternatieve zender KROQ 106.7 en de nieuwszender WBBM completeren de top 10.  Laatstgenoemde zag zijn omzet flink dalen.

Uit de top 10 verdwenen is KFI AM640. De praatzender in Los Angeles zag het afgelopen jaar het marktaandeel flink kelderen, waardoor ook adverteerders deels zijn afgehaakt.

Opvallend is dat de totale omzet van de radiomarkt in 2013 stabiel is gebleven op $14,6 miljard. Daarbij heeft opnieuw een verschuiving plaatsgevonden, waarbij klassieke radioreclame is ingeruild voor advertenties op websites van radiostations. De totale omzet van online adverteren bij radiostations steeg namelijk met $78 miljoen naar $569 miljoen. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen