Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Commerciële radio vanaf voorjaar 2014 via DAB+ in Romandië

DAB

Het Franstalige gedeelte van Zwitserland krijgt alsnog commerciële radio via DAB+. Komend voorjaar zal het tweede DAB-net voor Romandië eindelijk in gebruik genomen worden. Aanvankelijk was het de bedoeling dat dit net al voor de zomer van 2013 in de lucht zou zijn, maar onderhandelingen over de kosten zorgden voor de nodige vertraging.

Commerciële radio vanaf voorjaar 2014 via DAB+ in Romandië Sinds 2007 zijn de Franstalige publieke stations RTS La Première, Espace 2, Couleur 3 en Option Musique, alsmede een aantal Duitstalige en Italiaanstalige publieke zenders via DAB+ te ontvangen in het Franstalige gedeelte van Zwitserland. De stations zenden uit op kanaal 12A.

Maar waar de Duitstalige commerciële stations in het Duitstalige gedeelte van Zwitserland al in 2009 besloten om uit te gaan zenden via DAB+, keken de Franstaligen nog even de kat uit de boom. Weliswaar werd er enige jaren geleden al een licentie verleend aan Romandie Médias S.A., maar nog altijd is er geen spoor van dit tweede net voor Romandië te bekennen. Plannen om dit DAB-net voor de zomer van 2013 in de lucht te brengen zijn niet gehaald.

Toch lijkt er weer schot in de zaak te zitten. Inmiddels zijn er vergevorderde plannen om het tweede DAB-net voor Romandië komend voorjaar in de lucht te brengen. Via 22 zenders wordt vrijwel heel Romandië gedekt op kanaal 10B. De zendlocaties zijn inmiddels al gecoördineerd en opgedoken in de internationale zenderdatabank.

Radiostations die gaan uitzenden via het tweede DAB-net voor Romandië zijn de Franstalige zenders GRRIF, L(ausanne) FM, One FM, Radio Chablais, Radio Fribourg, RFJ, Rhône FM, RJB, Rouge FM, RTN, Vertical Radio, Yes FM, alsmede de Duitstalige zenders Radio Freiburg en SRF4 News en de Italiaanse zender RSI Rete Tre.

Lokale DAB+netten
Dit jaar gaan ook de eerste lokale DAB+netten voor lokale (niet-commerciële) stations en internetradiostations de lucht in. Digris AG kreeg afgelopen zomer een licentie voor het in de lucht brengen van dergelijke netten in grote steden als Zürich en Geneve.

In Geneve gaan La Fabrik, Frequence Banane (universiteitsradio), Backstage Radio, Romradio, Radio Ouistiti, WRS (World Radio Switzerland), Spoon Radio, Radio 74, Radio Tropic, Radio Cité, Global FM, Maxxima, Headliner en OpenBroadcast uitzenden op kanaal 10D.

In Zürich gaan onder meer Radio Tropic, Radio Industrie, Lora, Kanal K, BackstageRadio, Spoon Radio, 3Fach, Radio 74, Stadtfilter, Rundfunk.fm, Open Broadcast en Headliner uitzenden op kanaal 9A. Inwoners van Zürich krijgen hierdoor de beschikking over vier DAB-netten (2x landelijk, 1x regionaal en 1x lokaal) met daarop in totaal 49 radiostations. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen