Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Noorwegen: Uitrol commerciële regionale DAB-netten van start

DAB

In Noorwegen wordt gestart met de uitrol van regionale DAB-netten. Vanaf volgende maand zijn de eerste lokale radiostations in de regio Oslo te ontvangen via digitale etherradio. In totaal krijgt Noorwegen 37 regionale DAB-netten, die middels een veiling worden verkocht.

Noorwegen: Uitrol commerciële regionale DAB-netten van start Sinds half jaren ’90 zendt de Noorse publieke radio NRK al zijn radioprogramma’s via Digital Audio Broadcasting uit. Via diverse lokale en regionale multiplexen zendt de omroep de regionale programma’s van P1 uit, alsmede P2, P3 en een aantal themakanalen. Ook via het landelijke multiplex zijn nog eens vier themakanalen van de NRK te ontvangen, alsmede de landelijke commerciële radiostations P4 en Radio Norge. Sinds 2010 zijn ook de (lokale) stations Radio 1, NRJ Noorwegen en P5 Bergen landelijk via DAB te ontvangen.

Omdat Noorwegen in 2017 al de FM-band wil uitschakelen, wordt het tijd dat ook de lokale radiostations gaan uitzenden via DAB. Hiervoor komen 37 regionale netten. In maart van dit jaar werden de eerste acht netten via een veiling verdeeld. De inkomsten van de veiling waren echter zeer gering. Voor de meeste netten werd slechts 1 Noorse Kroon, wat gelijk is aan 13 eurocent, geboden. Alleen het net voor de regio Oslo/Akershus ging weg voor ruim 15.000 euro. Inmiddels zijn al 16 netten geveild.

Het net voor de regio Oslo/Akershus ging naar SBS Radio. Het is ook gelijk het grootste lokale net, aangezien in de provincie Akershus ruim 10% van de Noorse bevolking woont.

In oktober gaat het net voor Oslo/Akershus de lucht in op kanaal 13B. Middels vier zenders worden dan ruim 1,2 miljoen luisteraars bereikt. SBS Radio gaat het net niet alleen uitrollen, maar samen met Digitalradio Norge. Laatstgenoemde won het regionale net voor Oslo/Asker/ Bærum. Dit net op kanaal 13D, dekt alleen het noordwestelijke deel van de provincie Akershus.

Om kosten te besparen is besloten om voorlopig alleen het net voor de regio Oslo/Akershus uit te rollen. Eén gevuld net is immers goedkoper dan twee half gevulde netten. De kosten voor het uitzenden via het net bedragen ongeveer 900 euro per maand. Wanneer meer dan 10 radiostations gaan uitzenden via het net, gaan de kosten per station omlaag.

Radiostations die vanaf oktober digitaal in de regio Oslo digitaal via de ether te ontvangen zijn, zijn Ordentlig Radio, The Voice, Radio 1 Oslo en Radio + Country. Daarnaast gaan waarschijnlijk ook Radio Metro, Norea Radio, Radio Rox, The Beat, VoxLo en Love Music uitzenden via het regionale DAB-net. Uitgezonden gaat worden in DAB+.

In Noorwegen bezit ongeveer 34% van de huishoudens één of meerdere DAB-ontvangers. Inmiddels zijn er al ruim 1,1 miljoen radio’s die digitale etherradio kunnen ontvangen over de toonbank gegaan. Ruim 225.000 hiervan zijn autoradio’s of adapters voor autoradio’s. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen