Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Fleurige hoeden ondanks sobere editie Prinsjesdag

Shownieuws

Prinsjesdag is dit jaar anders vanwege het demissionair kabinet en de aangekondigde bezuinigingen. Ook de hoeden hadden daardoor een soberder karakter.

Prinsjesdag is dit jaar anders dan anders vanwege het demissionair kabinet en de aangekondigde bezuinigingen. Ook de hoeden hadden daardoor een soberder karakter. Toch waren in de Ridderzaal traditiegetrouw diverse kleurrijke en uitbundige exemplaren te bewonderen.

Een groot aantal hoofddeksels viel op, zowel qua kleur als vorm. Rood, roze, paars, veren en strikken voerden de boventoon, natuurlijk zo veel mogelijk passend bij de kleding. Wel werden minder hoeden gesignaleerd dan gebruikelijk.

De meest opvallende hoofddeksels waren die van de stichting MasterPeace, ontworpen door bekende personen onder wie Frans Molenaar en Tessa Koops. Die eerste ontwierp een kleurig en zwierig exemplaar voor Sabine Uitslag (CDA). Koops maakte een hoed voor Ester Ouwehand (PvdD).

MasterPeace wilde de Internationale Dag van de Vrede op de kaart zetten. "We willen extra aandacht vragen voor de vrede", zei Cora van Nieuwenhuizen (VVD) dinsdagmorgen in Koffietijd. "Vrede en vrijheid zijn toch het hoogste politieke doel."

Diverse politici kozen er ook dit jaar voor om hoedloos te gaan. Onder hen waren Femke Halsema en Maria van der Hoeven. Anderen wilden een statement maken. Marianne Thieme droeg net als vorig jaar een zwarte koksmuts. Dit jaar stond daarop de tekst Fish Free Friday, om aandacht te vragen voor de steeds leger rakende zeeën en oceanen.

De hoed van koningin Beatrix was zoals gewoonlijk randloos omdat ze de Troonrede moest voorlezen. Zij droeg een paars exemplaar, bestaande uit verschillende ronde lagen met veren erop. Prinses Máxima droeg haar zalmroze hoofddeksel halfschuin met een lint eromheen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen