Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Ned2 herhaalt Jubileumuitzending 'Andere Tijden'

Medianieuws

Het geschiedenisprogramma 'Andere Tijden' bestaat 10 jaar. In maart van dit jaar werd dit gevierd met een duik in het archief: bijzondere fragmenten van jubilea door de jaren heen. De Vpro gaat deze aflevering van 'Andere Tijden' nu herhalen op zaterdag 14 augustus om 21.25 uur op Nederland 2.

Op 12 maart 2000 ging de eerste aflevering van het Geschiedenisprogramma 'Andere Tijden' van start. Hans Goedkoop, die  geen enkele ervaring had als presentator, bevond zich toen in een voor die tijd zeer futuristisch virtueel decor. Hij liep als het ware door de geschiedenis (in werkelijkheid op een lopende band) tussen de archieffragmenten.

Het programma bestond toen nog uit twee onderwerpen. De eerste keer waren dat: de lintjesaffaire rond Abraham Kuyper (1909) en de roemruchte ontruiming van een kraakpand in de A’damse Vondelstraat (1980).

Het aantal kijkers is het eerste seizoen nog niet zo groot (rond de 200.000) maar de waardering is hoog en de reacties zijn enthousiast. De directies gaven het nieuwe tv-programma de ruimte om te groeien. Gestaag neemt het aantal kijkers in de loop der jaren toe tot gemiddeld 500.000.

Inmiddels is het decor veranderd, bestaat de uitzending uit één onderwerp en is Hans net als de redactie (waarvan de meeste medewerkers vanaf het eerste uur bij Andere Tijden werken) ouder geworden. Maar de uitgangspunten van de bedenkers van het programma – Ad van Liempt en Gerda Jansen Hendriks – staan nog steeds overeind. Een historisch programma over gebeurtenissen in de 20e eeuw, liefst aansluitend bij de actualiteit, waarin ooggetuigen en originele archiefbeelden centraal staan. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen