Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nieuwe film Clint Eastwood wereldwijd onder vuur

Shownieuws

Clint Eastwoods nieuwste film 'Invictus' heeft flinke kritiek gekregen in onder meer Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. De regisseur zou een verkeerd beeld schetsen.

Clint Eastwoods nieuwste film 'Invictus' heeft flinke kritiek gekregen in onder meer Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland. De 79-jarige acteur en regisseur zou een verkeerd beeld schetsen van Zuid-Afrika en zijn nationale rugbyteam, schrijven verschillende Britse media.

Eastwood zou in zijn film het beeld schetsen dat Zuid-Afrika met succes zijn apartheidsverleden achter zich heeft gelaten. Een columnist beweert dat dit niet klopt. Sinds 1995 is er volgens hem nog maar bar weinig veranderd voor de zwarte bevolking van het Afrikaanse land. Hij schat dan ook in dat 'Invictus' het alleen goed zal doen bij de blanke bevolking, nog geen tien procent van de inwoners.

'Invictus' gaat over het nationale rugbyteam, dat in 1995 tegen alle verwachtingen in het WK won. De sporters werden geïnspireerd door de kersverse president Nelson Mandela. Morgan Freeman kruipt in de huid van Mandela, Matt Damon speelt de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse rugbyteam.

Ook Nieuw-Zeeland kijkt met verontwaardiging naar Eastwoods film. In 'Invictus' is te zien hoe de Zuid-Afrikanen in de WK-finale over de Nieuw-Zeelandse rugbyers heen walsen. Op de eilanden 'down under' wordt beweerd dat het nationale team verloor omdat alle spelers een voedselvergiftiging opliepen. Het eten van de sporters zou met opzet vergiftigd zijn. In 'Invictus' is hier niets van terug te zien.

'Invictus' gaat op 4 maart 2010 in Nederland in première.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen