Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Protestbrieven tegen schrappen Viertakt Radio 4

Medianieuws

Ruim 2800 leden van C, de omroep voor kunst en cultuur, die ook tot de frequente luisteraars van de publieke zender Radio 4 behoren, hebben protestbrieven gestuurd tegen het schrappen van één van de beste programma’s van de publieke zender Radio 4. Omroep C protestert hiermee tegen voortschrijdende popularisering van Radio 4.

De briefschrijvers maken ernstig bezwaar tegen het verdwijnen van het ochtendprogramma Viertakt, dat dagelijks tussen 7.00 en 9.00 uur wordt uitgezonden. De leiding van Radio 4 wil dit radioprogramma vervangen door een door Annette van Trigt gepresenteerde uitzending met lichtere klassieke muziek en meer nieuwsberichten. Daarmee denkt men het publiek te verjongen en te vergroten.

Een maand eerder gaven meer dan 1.000 leden van Omroep C in een enquête over de vroege ochtendprogrammering op Radio 4 aan zeer tevreden te zijn over Viertakt Vroeg. Voorts bleek dat de luisteraars geen enkele behoefte hebben aan meer nieuws. De conclusies uit de enquête zijn na te lezen op de website van Omroep C, onder de titel ‘Radio 4 kent zijn luisteraars niet’.

"Radio 4 wordt meer en meer een nummertjes-zender, een populaire muziekfabriek. Doodzonde, die versimpeling", zegt Ad ’s-Gravesande, voorzitter van Omroep C. Hij vervolgt: "Klassieke muziek is nu eenmaal per definitie voor een gemiddeld wat oudere doelgroep. Wat is daar tegen? Niemand is tegen verandering, verjonging of publiekstoename, maar laat programma’s die uitstekend voldoen ongemoeid. Jaag je luisteraars niet weg door nog eens te brengen wat je op andere zenders ook al kunt horen".

Alle reacties worden binnenkort overhandigd aan Henk Haagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep. Protest e-mails tegen de popularisering van Radio 4 kunnen nog altijd worden gestuurd naar petitie@omroepc.nl. [Radio.NL]

Gerelateerde Artikelen