Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Jolie roept president Obama op tot actie in Darfur

Shownieuws

Ter gelegenheid van de Dag van de Mensenrechten is Angelina Jolie in de pen geklommen. In een artikel geeft de actrice president Obama advies over Darfur.

Ter gelegenheid van de Dag van de Mensenrechten is Angelina Jolie in de pen geklommen. In een artikel in het tijdschrift Newsweek, dat donderdag verscheen, geeft de actrice de Amerikaanse president Barack Obama advies over Darfur.

De Amerikaanse regering heeft uitgesproken de levens van mensen in de Sudanese regio te verbeteren. "Ik zou graag willen weten wat dat betekent", vraagt Jolie in haar artikel. "Overduidelijk is natuurlijk dat hun leefsituatie niet veel erger kan worden." De 34-jarige actrice en ambassadeur van de vluchtelingenorganisatie van de VN laat doorschemeren dat ze verwacht dat de Verenigde Staten actie gaan ondernemen.

Ze verwijst naar een uitspraak van een Amerikaanse VN-afgevaardigde, die twee jaar geleden aangaf dat meer druk uitgeoefend moet worden op de VN. Die zouden Sudan een ultimatum moeten stellen. "Mocht Amerika er niet in slagen de steun van de VN te krijgen, moeten we zonder hen opereren, zoals we dat in 1999 in Kosovo hebben gedaan", was destijds het advies, dat Jolie onderschrijft.

In de Sudanese regio Darfur is al jaren een gewapend conflict aan de gang. Honderdduizenden mensen vonden de dood, miljoenen sloegen op de vlucht. Als VN-ambassadrice bezoekt Angelina Jolie geregeld vluchtelingenkampen en zet ze zich in voor de positie van vluchtelingen. Dit jaar dook de actrice onder meer op in Irak, Thailand en Kenia. Twee jaar geleden maakten Jolie en haar vriend Brad Pitt honderdduizenden euro's over aan liefdadigheidsinstellingen in Darfur.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen