Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Polanski blijft in cel ondanks akkoord borgsom

Shownieuws

Een rechtbank heeft woensdag ingestemd met een borgsomvoorstel van Roman Polanski. Het Zwitserse ministerie van justitie laat Polanski echter nog niet vrij.

(Novum/AP) - Een rechtbank heeft woensdag ingestemd met een borgsomvoorstel van Roman Polanski. De regisseur is bereid 4,5 miljoen dollar, bijna drie miljoen euro, neer te tellen voor zijn vrijheid. Het Zwitserse ministerie van justitie laat Polanski echter nog niet uit zijn cel wandelen.

Het ministerie laat Polanski in zijn cel zitten totdat is besloten of het de voorlopige vrijlating aan gaat vechten. Hoewel het ministerie tien dagen heeft om in beroep te gaan, belooft een woordvoerder dat het besluit snel valt.

In ruil voor 4,5 miljoen dollar zou Polanski zijn eventuele uitlevering in zijn Zwitserse chalet af mogen wachten. De 76-jarige regisseur wordt dan wel onder elektronisch toezicht geplaatst en mag zijn huis niet verlaten.

De regisseur van films als 'Rosemary's baby' werd eind september in Zürich gearresteerd. Hij wordt door de Verengde Staten gezocht wegens verkrachting van een 13-jarige. In 1977 had Polanski seks met het meisje. Om vervolging te ontlopen, nam Polanski de benen naar Frankrijk.

Twee eerdere verzoeken om voorlopige vrijlating werden afgewezen. Het Zwitserse federale strafhof en het ministerie van justitie achtten het vluchtgevaar te groot. Volgens de rechtbank die woensdag akkoord ging met de voorgestelde borgsom wordt dat gevaar voldoende gecompenseerd met de miljoenen dollars.

De Verenigde Staten hebben officieel om uitlevering van Polanski gevraagd. Of de regisseur ook echt terug naar Amerika moet, heeft Zwitserland nog niet besloten.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen