Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Amerika vraagt uitlevering Polanski

Shownieuws

Amerika heeft Zwitserland officieel om uitlevering van Roman Polanski gevraagd. De regisseur werd gearresteerd in Zwitserland wegens seks met een minderjarige.

(Novum/AP) - De Verenigde Staten hebben Zwitserland officieel om uitlevering van Roman Polanski gevraagd. De filmregisseur werd eind september gearresteerd in Zwitserland wegens het hebben van seks met een minderjarige in 1977. Polanski wachtte het oordeel van de rechter toentertijd niet af en vluchtte naar Frankrijk.

Het uitleveringsverzoek kwam donderdagavond laat binnen bij het Zwitserse ministerie van justitie. Het document ligt nu in Zürich, waar een hoorzitting over het verzoek plaats moet vinden. Polanski werd op 26 september in de kraag gevat in de Zwitserse stad toen hij op weg was naar een filmfestival.

De arrestatie vond plaats op verzoek van de Verenigde Staten, waar de 76-jarige regisseur sinds de jaren zeventig wordt gezocht wegens verkrachting. In 1977 had Polanski seks met een 13-jarig meisje, dat hij voor de daad drogeerde.

De regisseur van films als 'Rosemary's baby' en 'The pianist' wil zijn uitlevering graag in vrijheid afwachten. Een vrijlatingsverzoek van Polanski werd twee keer afgewezen door de Zwitserse autoriteiten. Het Zwitserse ministerie van justitie en het gerechtshof wezen het verzoek af, omdat ze vrezen dat Polanski opnieuw de benen neemt. De regisseur kan de beslissingen nog aanvechten.

Als Zwitserland akkoord gaat met het uitleveringsverzoek van de Amerikanen, kan Polanski nog beroep aantekenen tegen zijn uitlevering.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen