Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Kijkwijzer: kleintjes niet meer naar 'Up'

Shownieuws

Ouders met jonge kinderen wordt afgeraden om met hun kroost naar de film 'Up' te gaan. Kijkwijzer heeft besloten de leeftijdsclassificatie te verhogen.

Ouders met jonge kinderen wordt afgeraden om met hun kroost naar de nieuwe Disneyfilm 'Up' te gaan. Na een klacht heeft Kijkwijzer de leeftijdsclassificatie veranderd van 'alle leeftijden' in 'let op met kinderen tot 6 jaar'.

Het Nederlands Instituut voor de Classificatie van Audiovisuele Media (Nicam) heeft na een bericht van een verontruste bioscoopbezoeker de klachtencommissie aan het werk gezet. "Er zit een scène met dreigende honden in", licht een woordvoerder maandag toe. "En die is behoorlijk beangstigend voor jonge kinderen."

Disney snapt er niets van en gaat in beroep. "Dreigende honden? Het gaat hier om pratende honden met hoge stemmetjes. Ik vind dat een heel verschil", reageert een woordvoerder van de filmmaatschappij sceptisch. "Je moet het zien als een soort slapstick. Bij dreigende dieren denk ik aan de haaienfilm Jaws."

Disney hoopt dat de beslissing van Kijkwijzer wordt teruggedraaid. "We zeggen natuurlijk altijd bij onze films 'let op met hele kleine kinderen'. Er zijn al ruim vijfhonderdduizend mensen naar 'Up' geweest en na één klacht besluiten ze de leeftijd te verhogen", moppert de woordvoerder.

Nicam is zich van geen kwaad bewust. "Er hoeft maar één klacht binnen te komen en we kijken opnieuw welk advies het best past. Maar waarschijnlijk zijn er wel meerdere klachten binnengekomen", vermoedt de zegsman.

'Up' is al enkele weken een van de best bezochte films van Nederland. De animatiefilm, waarin de bejaarde hoofdrolspeler duizenden ballonnen aan zijn huis bindt en de oceaan overvliegt, ging op 8 oktober in première.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen