Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Oorlogswinter' grote kanshebber Gouden Kalf

Shownieuws

'Oorlogswinter' is acht keer genomineerd voor een Gouden Kalf. Dat maakt de film dit jaar de grootste kanshebber op de prestigieuze filmprijs.

Met maar liefst acht nominaties is de film 'Oorlogswinter' dit jaar de grote kanshebber bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. De filmproductie maakt onder meer kans op de prestigieuze filmprijs in de categorieën beste camera, beste acteur, beste scenario en beste lange speelfilm. De nominaties werden dinsdagavond bekendgemaakt tijdens de Talkshow op het 29e Nederlands Film Festival.

De jury roemt 'Oorlogswinter' omdat de film 'klopt van begin tot eind'. Verder worden het spannende verhaal, de trefzekere regie en de bijzonder acteerprestaties genoemd. De film krijgt in de categorie 'beste lange speelfilm' concurrentie van 'Nothing personal' en 'Kan door huid heen', die allebei zeven keer genomineerd werden in verschillende categorieën.

De acteurs Gene Bervoets ('De laatste dagen van Emma Blank'), Martijn Lakemeier ('Oorlogswinter') en Wim Opbrouck ('Kan door huid heen') maken kans op het Gouden Kalf voor de beste mannelijke acteur. Bij de vrouwen strijden Rifka Lodeizen ('Kan door huid heen'), Johanna ter Steege ('Last conversation') en Lotte Verbeek ('Nothing personal') om de prijs voor de beste vrouwelijke acteur.

Het viel de juryleden op dat er dit jaar relatief weinig 'echte hoofdrollen' voor mannelijke acteurs waren weggelegd. Ze vonden het aanbod van sterke acteurs in televisiefilm wel opvallend. "De jury zou ervoor willen pleiten om in de toekomst ook acteurs en actrices uit televisiedrama in aanmerking te laten komen voor een Gouden Kalf voor de beste acteerprestatie."

De prestigieuze filmprijs wordt uitgereikt in zeventien verschillende categorieën. De selectie van kanshebbers bestond uit 67 films. De Gouden Kalveren worden 2 oktober uitgereikt tijdens het Gala van de Nederlandse Film.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen