Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Polanski verzoekt om vrijlating

Shownieuws

Filmregisseur Roman Polanski heeft bij het Zwitserse strafhof een officieel verzoek tot vrijlating ingediend. Het hof neemt binnen enkele weken een beslissing.

(Novum/AP) - Filmregisseur Roman Polanski heeft dinsdag bij het Zwitserse strafhof een officieel verzoek tot vrijlating ingediend. Het hof liet weten binnen enkele weken een beslissing over het verzoek te zullen nemen. Tegen die beslissing kan nog beroep worden aangetekend, zowel door Polanski als door de Zwitserse justitie.

Polanski werd zaterdag op basis van een internationaal opsporingsbevel gearresteerd toen hij op weg was naar Zürich. Het Zwitserse ministerie van justitie zinspeelde er maandag op dat Polanski op borgtocht kan worden vrijgelaten. Hij zal zijn eventuele uitlevering naar de Verenigde Staten aanvechten, heeft zijn advocaat laten weten.

De 76-jarige Polanski wordt door de VS gezocht omdat hij in 1977 seks had met een 13-jarig meisje, wat geldt als verkrachting, en een jaar later om aan vervolging te ontkomen op de vlucht sloeg naar Frankrijk. Hij heeft de Poolse en de Franse nationaliteit. Polanski, regisseur van films als 'Rosemary's Baby', 'Chinatown' en 'The Pianist', zou in Zwitserland op het filmfestival van Zürich een oeuvreprijs in ontvangst nemen.

Polanski woont nog altijd in Frankrijk, maar verbleef volgens zijn Franse advocaat Hervé Temime dit jaar maanden in het Zwitserse Gstaad. Vrienden van de regisseur en Zwitserse politici denken daarom dat de arrestatie is geschied onder druk van de VS.

De VS heeft op basis van een in 1990 gesloten overeenkomst met Zwitserland zestig dagen de tijd om om Polanski's uitlevering te vragen. Hij kan maanden vast blijven zitten, al noemde het Zwitserse ministerie van justitie het maandag niet uitgesloten dat de regisseur op borgtocht vrijkomt. Hij zal dan wel moeten beloven dat hij in Zwitserland blijft.

De VS vaardigde reeds in 1978 een arrestatiebevel uit tegen Polanksi, maar is volgens Zwitserland pas sinds 2005 actief naar hem op zoek. Polanski heeft landen die hem zouden kunnen uitleveren steeds gemeden. Hij heeft inmiddels een schikking getroffen met het meisje van destijds, Samantha Geimer, die heeft laten weten dat ze niet langer wil dat de regisseur vervolgd wordt. Eerder dit jaar wees een rechter in Los Angeles het verzoek van Polanski om zijn zaak te seponeren van de hand. Hij is tegen deze uitspraak in beroep gegaan.

Polanski werd in 1933 geboren in Frankrijk en verhuisde als kleuter met zijn joods-Poolse ouders naar Polen. In de Tweede Wereldoorlog zat hij ondergedoken, na te zijn ontsnapt uit het getto van Krakau. Zijn moeder kwam om in Auschwitz. In de tweede helft van de jaren zestig vertrok hij naar Hollywood. In 1969 werd zijn acht maanden zwangere vrouw Sharon Tate in hun huis in Los Angeles vermoord door leden van de sekte van Charles Manson. Polanski was in Londen toen dat gebeurde.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen