Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Explosieve opening Mexicaans filmfestival

Shownieuws

Met de Nederlandse première van 'Voy a explotar' ging woensdag het filmfestival Cinemaztlan van start. Het Mexicaanse festival vindt voor de derde keer plaats.

Met de Nederlandse première van 'Voy a explotar' (Ik ga exploderen) ging woensdagavond de derde editie van het Mexicaanse filmfestival Cinemaztlan in Amsterdam van start. Een filmmaker leek ook haast te exploderen toen hij de aanwezige Mexicaanse ambassadeur toebeet dat het ondanks de 'politieke problemen' in zijn land niet al te beroerd gaat met de Mexicaanse film.

De organisatie had een aantal gasten net voor de opening laten invliegen, onder wie Maria Deschamps, een van de hoofdrolspelers van de openingsfilm. Allen keken nog een beetje verdwaasd om zich heen en er werd gememoreerd dat Amsterdam in eerste instantie niet de meest logische keuze leek voor een Mexicaans filmfestival. De onvermijdelijke margarita's en twee als guerrillastrijdsters verklede kaartjesscheurders deden de bioscoop Studio K alsnog in een kleine Mexicaanse biotoop veranderen.

De openingsfilm van regisseur Gerardo Naranjo uit 2008 vertelt het verhaal van twee jonge Mexicanen met Bonnie & Clyde-achtige neigingen. Román, een rol van Juan Pablo de Santiago, heeft moorddadige fantasieën over vooral de katholieke priesters die hem lesgeven. Tragikomisch, maar vooral erg grappig is de voorstelling die hij op zijn school weggeeft, getiteld: 'See you in hell'. Hierin hangt Román zichzelf zogenaamd op voor een volle zaal ouders die benieuwd zijn naar het kunstpotentieel van hun kroost.

In Maru, gespeeld door Maria Deschamps, vindt Román een zielsverwant, waarna de twee besluiten de sleur van hun tienerleven te ontvluchten, waarbij zij het grootste deel van de tijd ongestoord op het dak van de kapitale villa van de vader van Román doorbrengen. Op het dak leven zij een liefdesidylle in en rond een tentje, compleet met barbecue en drank. Een idylle is er natuurlijk om verstoord te worden, wat ook gebeurt als zij steeds meer in het nauw gedreven worden door hun ouders en de politie, die een klopjacht zijn gestart.

De film werd geproduceerd door Diego Luna en Gael García Bernal, bekend van de internationale filmhit 'Y tu mamá también' uit 2001. 'Voy a explotar' is vaak erg grappig en het gestuntel van Román en Maru vertedert. Het schoppen tegen de kerk en de aanwezigheid van slaafse politieagenten en corrupte politici zijn soms wat weinig subtiel aangezet. Het zijn ten slotte al decennia overbekende fenomenen in heel Latijns-Amerika.

Cinemaztlan duurt nog tot woensdag 4 november en vindt plaats op verschillende locaties in Amsterdam, waaronder De Balie en Het Filmmuseum.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen