Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Roman Polanski gearresteerd

Shownieuws

Regisseur Roman Polanksi is gearresteerd op verdenking van het hebben van seks met een minderjarige. Het misdrijf vond 31 jaar geleden plaats.

(Novum/AP) - Regisseur Roman Polanksi is gearresteerd op verdenking van seks met een minderjarige. Het misdrijf vond al 31 jaar geleden plaats, maar Polanski ontvluchtte zijn toenmalige woonplaats in de Verenigde Staten om een eventuele straf te ontlopen.

De filmregisseur bekende in 1977 seks te hebben gehad met een 13-jarig meisje, dat hij had ingehuurd voor een fotoshoot. Polanski nam het zekere voor het onzekere en vluchtte naar Frankrijk. In juli ging hij nog in beroep tegen een beslissing van een rechter om de zaak te heropenen. De rechtbank zei hier alleen gehoor aan te willen geven als de 'The Pianist'-regisseur weer naar Amerika terug zou komen.

De organisatie van het Zurich Film Festival meldde dat Polanski op het vliegveld van Zürich is opgepakt. Hij zou op het festival een oeuvreprijs in ontvangst nemen

Het Zwitserse ministerie van justitie bevestigde zondagmiddag dat Polanski is gearresteerd. Het departement laat weten dat de Verenigde Staten in 2005 een wereldwijd arrestatiebevel tegen de filmregisseur uitvaardigde. "We waren op de hoogte van zijn komst naar Zwitserland, daarom hebben we hem in hechtenis genomen." Polanski zit vast in voorlopige uitleveringsdetentie. Het wachten is nu op een formeel uitleveringsverzoek van de Verenigde Staten.

De directie van het festival reageert diep aangedaan, geschokt en vol onbegrip, maar laat weten de juridische achtergronden van de aanhouding niet te kunnen beoordelen. De avond die zondag aan Polanski zou worden gewijd, uit bewondering voor 'een van de meest uitzonderlijke regisseurs' ooit, gaat gewoon door. Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld hun waardering en solidariteit te uiten. De prijs wordt zo snel mogelijk alsnog uitgereikt.

De 76-jarige Polanski woonde sinds zijn vlucht uit Amerika ruim drie decennia in Frankrijk. De Franse minister van cultuur Frederic Mitterand zegt 'stomverbaasd' te zijn over de arrestatie. Hij betreurt de tegenslag 'voor iemand die al zoveel heeft meegemaakt'. Mitterand beloofde er alles aan te doen om de regisseur vrij te krijgen.

Het destijds 13-jarige slachtoffer van het zedenmisdrijf hoopt dat Polanski niet wordt vervolgd. Ze trof destijds al een schikking met de filmregisseur. De hoogte van het bedrag is niet bekend.

Polanski is onder meer bekend van de films 'Chinatown' (1974) en 'The Pianist' (2002). Hij brak in 1968 door met 'Rosemary's Baby'. Een jaar later werd zijn zwangere vrouw, actrice Sharon Tate, vermoord door aanhangers van Charles Manson, leider van een gewelddadige sekte.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen