Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Publieke omroep trekt stekker uit ONM

Shownieuws

De kogel is door de kerk: ONM stopt. De Nederlandse Publieke Omroep heeft de stekker uit de BNN-soapserie getrokken. De laatste aflevering is half mei te zien.

De kogel is door de kerk: ONM stopt. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft woensdag de stekker uit de dagelijkse soapserie van BNN getrokken. De laatste aflevering zal half mei te zien zijn.

"ONM zit in een stijgende lijn, qua kijkcijfers, qua regie en qua verhaallijn", laat een verbolgen Patrick Lodiers weten aan Novum Nieuws. De BNN-voorzitter zegt 'verslagen' te zijn. "We zijn overvallen, dit hadden we niet verwacht."

Geruchten over het einde van ONM doen al enkele weken de ronde. De NPO zou de serie te duur vinden. Netmanager Nederland 3 Roek Lips laat weten dat vooral de lagere kijkcijfers de soapserie parten speelden. "De beslissing om te stoppen met ONM vanwege de tegenvallende resultaten is een ingrijpende. We hebben deze weloverwogen genomen."

"We zijn een jaar geleden al met BNN en Endemol in gesprek gegaan", zegt Lips. Volgens hem is afgewacht tot dit moment, maar de verbetering zou niet voldoende zijn. Vernieuwing en innovatie staan volgens de netmanager hoog in het vaandel bij Nederland 3. "Het bedrag wat vrijkomt, wordt geherinvesteerd in nieuw drama met meer impact." Hoe de nieuwe serie eruit gaat zien, is nog niet bekend. "We hebben bijvoorbeeld wel de ambitie om een nieuw jeugddrama te maken."

Ook BNN werkt aan nieuwe dramaseries, maar die zullen volgens Lodiers niet dagelijks te zien zijn. "Jongeren zijn een speerpunt van de NPO, dan moet je er ook voor gaan staan", raast de BNN-voorzitter. "ONM bereikt dagelijks een moeilijke doelgroep, jongeren van 13 tot 19 jaar. Ook in andere leeftijdscategorieën scoren we goed."

ONM begon in 1994 als Onderweg naar Morgen en was een gezamenlijk project van Veronica en Tros. BNN redde de ziekenhuissoap in 2005, nadat Yorin wilde stoppen met de serie. Tegenvallende kijkcijfers waren toen de voornaamste reden. Volgens cijfers van de NPO trok ONM in 2005 nog 700 duizend kijkers per aflevering. De laatste jaren zou dat gedaald zijn naar een gemiddelde van 360 duizend kijkers.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen