Kies je favoriete radiostation

Dossiers

The Sheer breekt tour af voor niertransplantatie

Shownieuws

The Sheer-zanger Bart van Liempt ondergaat binnenkort een niertransplantatie. De Haarlemse band heeft alle optredens na dit weekeinde af moeten zeggen.

Goed nieuws voor The Sheer-zanger Bart van Liempt. Hij gaat binnenkort onder het mes voor een niertransplantatie. Het goede nieuws is voor fans van de Haarlemse band iets minder positief: de vijf heren zeggen al hun optredens na dit weekeinde af.

"Over een grote drie weken ben ik aan de beurt", zegt Van Liempt tegen Novum Nieuws. Ruim drie jaar geleden kwam aan het licht dat de zanger nierpatiënt is. Tijdens de opnamen van The Sheers derde album voelde Van Liempt zich steeds slechter. De frontman belandde in het ziekenhuis, waar bleek dat zijn nierfunctie ernstig verstoord was. "Waarschijnlijk ben ik heel mijn leven al nierpatiënt."

Eind vorige week kwam het verlossende woord. De nier van de donor uit Van Liempts familiekring bleek te matchen. De zanger moet bekennen dat hij zich niet echt mentaal voor kan bereiden op de operatie. "Het is zo bijzonder en zo ingrijpend dat je je niet kunt voorbereiden, het overkomt je." Wel noemt de zanger het een 'heel bijzondere ervaring', omdat hij de donor goed kent. "Hierdoor komen we heel dicht bij elkaar."

De ingrijpende gebeurtenissen hadden al hun weerslag op The Sheers derde plaat 'Here and now and long before': het album is volgens Van Liempt 'emotioneel wat zwaarder'. De zanger is nu bezig met een website die mensen aan moet sporen na te denken over orgaandonatie.

Wanneer The Sheer weer op het podium zal staan, is nog onbekend. Gekochte kaartjes blijven geldig. "Volgens artsen reageert elke nierpatiënt anders op een transplantatie. Ik wil eerst dit maar eens doen, dan zien we wel wanneer ik weer op het podium sta."

[Novum]

Gerelateerde Artikelen