Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Spaanse pianiste Alicia de Larrocha (86) overleden

Shownieuws

De Spaanse pianiste Alicia de Larrocha is op 86-jarige leeftijd overleden. Ze nam in 2003 afscheid na een loopbaan van 75 jaar.

(Novum/AP) - De Spaanse pianiste Alicia de Larrocha is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. Ze verkeerde na twee jaar geleden haar heup te hebben gebroken in slechte gezondheid en overleed in een ziekenhuis in Barcelona.

De Larrocha trad reeds op 5-jarige leeftijd op voor publiek. In 2003 nam ze na een loopbaan van 75 jaar afscheid als concertpianiste. De Larrocha mat slechts 1,52 meter en voor een pianovirtuoos waren haar handen ongewoon klein. Ze gold als een uitstekend vertolkster van Mozart, Beethoven, Schuman en Rachmaninov. Haar interpretaties van het werk van Spaanse en Catalaanse componisten als Manuel de Falla, Enrique Granados en Isaac Albeniz werden zelfs als onovertroffen beschouwd.

De op 23 mei 1923 in Barcelona geboren De Larrocha begon al als 3-jarig meisje piano te spelen. In 1929 maakte ze op de Expo in Barcelona haar debuut als concertpianiste en een paar jaar later verscheen haar eerste plaat. Reeds op 11-jarige leeftijd trad ze als soliste op met het Symfonieorkest van Madrid. Rond haar 20e was ze een nationale bekendheid en in 1947 begon ze ook in het buitenland naam te maken.

De Larrocha had een poëtische, subtiele speelstijl, die in combinatie met een virtuoze techniek een prachtig gelaagd geluid opleverde. Een tournee die ze in 1955 maakte met de Los Angeles Philharmonic bezorgde haar erkenning als een van 's werelds beste pianisten. In de loop der jaren kreeg ze tal van prijzen en onderscheidingen.

De Larrocha was getrouwd met wijlen de Spaanse pianist Juan Torra, met wie ze twee kinderen kreeg.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen