Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Julia Samuël maakt levensmissie van malaria

Shownieuws

Tv-presentatrice en documentairemaakster Julia Samuël heeft haar leven gewijd aan het bestrijden van malaria. Vijf jaar geleden liep ze zelf malaria op.

Tv-presentatrice en documentairemaakster Julia Samuël heeft haar leven gewijd aan het bestrijden van malaria. Vijf jaar geleden liep ze malaria op tijdens een reis door Afrika. Sinds 2006 zet de presentatrice zich in om de ziekte te bestrijden. In haar boek 'Niemand weet waar ik ben' schrijft ze over haar strijd tegen haar eigen kanker en malaria.

"Wanneer bij een kind malaria wordt vastgesteld zijn ze er met medicatie binnen drie dagen vanaf. Die medicijnen kosten 85 eurocent per kindje. Als ze die niet krijgen, gaan ze dood", vertelt Samuël. Die harde werkelijkheid heeft ertoe bijgedragen dat ze zichzelf als levensdoel heeft gesteld malaria in Afrika te bestrijden.

De voormalig Veronica-omroepster presenteerde van 1986 tot 2002 programma's als De Heilige Koe en Veronica Goes. Nu zet ze zich in voor de stichting Drive Against Malaria. "Er is zo veel te doen. Het begint bij signaleren. Moeders weten vaak niet eens wat koorts is. Als een kindje rilt, denken ze: hij heeft het koud. En ook schoon water is een probleem. Leg maar eens uit wat bacteriën zijn."

Samuël brengt zes maanden per jaar op het Afrikaanse continent door. Thuis gaat het werk verder. "Educatie is ontzettend belangrijk. Ze moeten zich ook zelf kunnen helpen", vertelt Samuël. Tekst is niet altijd een optie, dus werkt de stichting met pictogrammen. Daarnaast is Julia druk met het werven van fondsen. "We willen minimaal 27 duizend gezinnen per jaar helpen, daarvoor is drie ton per jaar nodig."

In 2001 werd borstkanker bij Samuël geconstateerd. Uitzaaiingen in haar botten leidden er soms toe dat de liefdadigheidsstrijder in Afrika aankomt in een rolstoel. "Mijn eigen gezondheid speelt me soms parten. Dat leidt tot tijdverlies en dat kost kinderlevens. Dat is hard gesteld, maar zo is het wel."

De problematiek in Afrika zette haar eigen gezondheid in een ander daglicht. "De kanker wordt er niet meer of minder om, maar de Afrikanen hebben me wel een spiegel voorgehouden. Ik heb thuis een arts en eten. Ik ben verzekerd en kan behandeld worden. Dat kan daar niet, maar er heerst zo'n saamhorigheid. Het hele dorp staat klaar om elkaar te helpen."

Mensen in haar omgeving moedigden Samuël aan haar verhaal in boekvorm uit te geven. Haar motivatie vond ze in de drang om malaria meer aandacht te geven. Ook hoopt ze dat mensen met kanker, maar ook zij die de ziekte van dichtbij meemaken, troost vinden in haar verhaal. Haar deel van de opbrengst komt ten goede aan malariaprojecten in Afrika. 'Niemand weet waar ik ben' is vanaf vrijdag te koop.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen