Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Polanski wacht eventuele uitlevering in cel af

Shownieuws

Roman Polanski blijft vastzitten. Een verzoek tot vrijlating is dinsdag door het Zwitserse strafhof afgewezen. De regisseur werd op 26 september gearresteerd.

(Novum/AP) - Roman Polanski blijft in zijn Zwitserse gevangeniscel zitten. Een verzoek tot vrijlating is dinsdag door een Zwitsers gerechtshof afgewezen. Polanski werd op 26 september in Zürich in de boeien geslagen.

Het hof vreest dat de filmregisseur op de vlucht slaat. Voorstellen van de verdediging, waaronder een borgsom en huisarrest, konden het strafhof niet op andere gedachten brengen. Twee weken geleden wees het Zwitserse ministerie van justitie een vrijlatingsverzoek af. Beide instanties vrezen dat Polanski opnieuw de benen neemt.

De regisseur wordt door de Verenigde Staten gezocht wegens verkrachting van een 13-jarige. In 1977 had Polanski seks met het meisje, dat hij voor de daad drogeerde. De regisseur nam de benen om vervolging te ontlopen, en trof later een schikking. De 76-jarige Polanski vertrok richting Frankrijk. Vorige maand werd hij op verzoek van de Verenigde Staten in de boeien geslagen in Zürich.

Polanski kan zowel tegen de uitspraak van het strafhof als die van het ministerie in beroep. Mogelijk komt de regisseur van films als 'Rosemary's baby' en 'The pianist' dus alsnog op vrije voeten. Polanski is op verzoek van de Amerikanen gearresteerd, maar een uitleveringsverzoek is nog niet ingediend.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen