Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Japans filmfestival toont omstreden film

Shownieuws

Het Tokyo International Film Festival opende zaterdag met een groene loper. De groene variant op de rode loper was gemaakt van gerecyclede plastic flessen.

(Novum/AP) - Het Tokyo International Film Festival opende zaterdag met een groene loper. De groene variant op de rode loper was gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Dit had alles te maken met het thema van het negendaagse filmevenement: ecologie. Een film binnen het thema zorgt voor veel ophef.

Tijdens het festival worden meer dan honderd films vertoond. Een opvallende vertoning is 'The cove', een documentaire over de dolfijnenjacht in Japan. De film werd op het allerlaatste moment aan het programma toegevoegd onder druk van andere landen. De film werd wereldwijd bekroond met vele prijzen, maar is niet genomineerd voor de Japanse festivalprijs.

De film over het jagen op dolfijnen is zeer omstreden in Japan. In het zuidwesten van het land worden elk jaar meer dan tweeduizend dolfijnen gedood voor de consumptie. Om de jacht vast te leggen moest de Amerikaanse documentairemaker Louie Psihoyo zich soms in verboden gebied begeven.

Psihoyo zei aanwezig te willen zijn bij de vertoning, ondanks het feit dat hij kans maakt gearresteerd te worden voor het illegaal maken van opnames. De film wordt woensdag vertoond.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen