Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Paul Koek krijgt Theaterprijs 2009

Shownieuws

Muziek- en theatermaker Paul Koek krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs 2009. De prijs van vijftigduizend euro wordt op 4 november uitgereikt.

Muziek- en theatermaker Paul Koek is de winnaar van de Prins Bernhard Cultuurfonds Theaterprijs 2009. De prijs van vijftigduizend euro wordt op 4 november uitgereikt in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. Zeker driekwart van het bedrag moet worden besteed aan projecten.

"Het verbinden van werelden tekent theaterkunstenaar Paul Koek", aldus de jury onder leiding van Pia van den Berg. "Niet alleen omdat hij al vanaf de jaren zeventig een invloedrijke vernieuwer en bruggenbouwer is tussen de werelden van muziek en theater, maar ook omdat hij altijd een gedreven docent en inspirator is geweest voor nieuwe generaties jonge kunstenaars. Het oeuvre van slagwerker, componist, regisseur, docent, artistiek leider en performer Koek is indrukwekkend."

De in 1954 geboren Koek studeerde slagwerk aan het conservatorium en speelde in tal van ensembles, waaronder Hoketus met componist Louis Andriessen. Na zijn studie was hij enkele jaren verbonden aan Toneelgroep De Appel. In 1987 sloot Koek zich aan bij Theatergroep Hollandia, waarvan hij in 1993 een van de artistieke leiders werd.

In 2005 ging Koek zelfstandig aan de slag met de Veenfabriek, een laboratorium en productieplaats voor muziektheater. Hij regisseerde hiervoor onder meer de voorstellingen Voet (2005) en Smekelingen (2006) en de locatievoorstelling Haar leven haar doden (2007). De Veenfabriek heeft een muzikaal ensemble, waar Koek als slagwerker speelt. Sinds 1991 doceert hij bij het conservatorium in Den Haag.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen