Kies je favoriete radiostation

Dossiers

'Nederlandse filmwereld rommelt maar wat aan'

Shownieuws

Filmpjournalist Rene Mioch pleit voor een onafhankelijk onderzoek dat de gang van zaken rondom de Nederlandse Oscarinzending onder de loep moet nemen.

Filmjournalist Rene Mioch pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken rond de selectie van de Nederlandse Oscarinzending. "Ik vraag bij deze de directeur van het Fonds voor de Film en alle betrokkenen om een uitgebreid onderzoek te verrichten naar de totstandkoming van deze blamage", schrijft hij donderdag in een open brief.

The Academy, de organisatie achter de Oscars, heeft de bewerking van 'Wit licht' uitgesloten van deelname, zo werd woensdag bekendgemaakt. In plaats van 'The silent army' is 'Oorlogswinter' nu in de race.

"Hierdoor is een beeld ontstaan dat er in de Nederlandse filmwereld maar wat wordt aangerommeld", verklaart Mioch. "Dat de buitenstaander het vooral niet serieus moet nemen."

Rondom de voordracht van 'The silent army' liepen de gemoederen hoog op. Een aantal filmproducenten tekende bezwaar aan tegen de keuze van Holland Film, omdat 'The silent army' niet zou voldoen aan de eisen van The Academy. Ondanks de bezwaren werd de film toch ingestuurd als Nederlandse Oscarinzending voor de categorie beste niet-Engelstalige film.

"U heeft in de afgelopen weken, met waarschijnlijk voor u motiverende redenen, alle aanwezige kennis over de reglementen van the Academy genegeerd", schrijft Mioch. Verder stelt de filmexpert voor dat er op korte termijn gepraat moet worden over een nieuwe manier van selecteren 'van de door heel veel mensen serieus genomen prijs in Hollywood'. Ook vraagt Mioch zich af hoe de keuze van 'Oorlogswinter' tot stand is gekomen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen