Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Clinton eert Spielberg met vrijheidsmedaille

Shownieuws

Steven Spielberg heeft uit handen van Bill Clinton de Liberty Medal ontvangen. De Oscarwinnaar kreeg de prijs omdat hij zich sterk maakt voor de vrijheid.

(Novum/AP) - Steven Spielberg kan weer een onderscheiding aan zijn prijzenkast toevoegen. Donderdag ontving de drievoudig Oscarwinnaar uit handen van de Amerikaanse oud-president Bill Clinton de Liberty Medal.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan mensen die zich sterk maken voor de vrijheid. De keuze viel op Spielberg omdat zijn veelgeprezen oorlogsfilms 'Schindler's list' en 'Saving private Ryan' miljoenen mensen laten zien dat vrijheid niet altijd vanzelfsprekend is. Volgens de jury laat de regisseur de tirannie en triomfen in de Tweede Wereldoorlog perfect zien.

Ook werd Spielberg gelauwerd om zijn liefdadigheidswerk. Na het maken van 'Schindler's list' startte hij de stichting The Survivors of the Shoah Visual History Foundation. De stichting heeft bijna 52 duizend video's verzameld waarin overlevenden van de jodenvervolging spreken over het drama.

Bill Clinton was vol lof over de succesregisseur. In zijn toespraak roemde hij de Jaws-regisseur om de manier waarop hij eenvoudige verhalen buitengewoon angstaanjagend en aantrekkelijk maakt. Spielberg stopt de 68 duizend euro aan prijzengeld in zijn eigen stichting.

Eerder mochten U2-zanger Bono, Nelson Mandela en Jimmy Carter opdraven om de vrijheidsmedaille op te halen.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen