Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Marga Bult reist af naar rampgebied Tsjernobyl

Shownieuws

Marga Bult vertrekt zaterdag naar het rampgebied van de kerncentrale Tsjernobyl. De Dutch Diva gaat slachtoffers van de ramp en enkele weeshuizen bezoeken.

Marga Bult vertrekt zaterdag naar het rampgebied van de kerncentrale Tsjernobyl. De 53-jarige Dutch Diva gaat slachtoffers van de ramp en enkele weeshuizen in de Oekraïne bezoeken. Dat heeft de stichting Gichon vrijdag bekendgemaakt. De stichting, waarvan Bult ambassadrice is, zet zich in voor de kinderen die slachtoffer zijn geworden van de kernramp.

Bult kijkt uit naar de reis, maar ziet er ook een beetje tegenop. "Ik weet hoe schrijnend de situatie daar is. Met grote tegenstellingen tussen arm en rijk. Maar als je het met eigen ogen ziet, gaat het toch anders leven", zegt de zangeres en presentatrice. Ze vindt haar reis ook belangrijk voor haar taak als ambassadrice van de liefdadigheidsinstelling. "Als je je inzet voor een stichting, is het goed om de noodzaak van die hulp met eigen ogen te aanschouwen en te voelen."

Tijdens haar verblijf, dat 'zeker een week' zal duren, verblijft Bult bij verschillende families. Op het programma staan bezoeken aan weeshuizen en een rondgang door een vakantievilla die met geld van Gichon is opgericht. Bult legt haar ervaringen vast in een reportage voor RTV Oost.

In de nacht van 26 op 27 april 1986 ontplofte de kernreactor van Tsjernobyl. Door de ontploffing kwam een grote wolk radioactief materiaal in de atmosfeer. Wereldgezondheidsorganisatie WHO schatte in 2006 dat bijna zeven miljoen mensen een dosis straling hebben opgelopen. De WHO schat dat in totaal ruim 5100 mensen zullen overlijden als gevolg van de kernramp. De straling die vrijkwam veroorzaakte ernstige afwijkingen en aandoeningen, ook bij kinderen die nu worden geboren.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen