Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Black Eyed Peas taboe voor Maleisische moslims

Shownieuws

Moslims in Maleisië mogen niet naar een concert van de Black Eyed Peas. Het verbod geldt omdat het concert is georganiseerd door bierbrouwer Guinness.

(Novum/AP) - Moslims moeten van de Maleisische regering volgende maand wegblijven van een concert van de Amerikaanse hiphopgroep Black Eyed Peas. Het verbod geldt omdat het concert is georganiseerd door bierbrouwer Guinness.

De Black Eyed Peas treden op 25 september op in een attractiepark in de buurt van Kuala Lumpur. Dat gebeurt ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de Guinness-brouwerij in Dublin. Op de website van het evenement, www.arthursday.com.my, staat dat alleen niet-moslims van 18 jaar en ouder welkom zijn. Bezoekers van de site moeten zelfs aangeven of ze moslim zijn. Luidt het antwoord 'ja', dan verschijnt de mededeling dat de site niet bezocht mag worden. In het verleden mochten moslims in Maleisië gewoon naar popconcerten, bijvoorbeeld dat van de Black Eyed Peas in 2007.

Een ambtenaar van het ministerie van informatie zei op persoonlijke titel dat 'onder normale omstandigheden' helemaal geen toestemming gegeven zou zijn voor het concert, omdat drankfabrikanten in Maleisië geen evenementen mogen houden. De autoriteiten hebben echter een uitzondering gemaakt, omdat ze hopen dat het concert het toerisme zal stimuleren.

Vorige maand werd in Maleisië een moslima tot zes stokslagen veroordeeld, omdat ze in het openbaar een biertje had gedronken. Deze week werd haar straf opgeschort. Maleisische moslims, zo'n zestig procent van de bevolking, zijn onderworpen aan de sharia, die alcoholgebruik verbiedt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen