Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Michael Jackson overleed door medicijnencocktail

Shownieuws

Michael Jackson is overleden aan een mix van verdovende middelen die slapeloosheid tegen gaan. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de lijkschouwing.

(Novum/AP) - Michael Jackson is overleden aan een mix van verdovingsmiddelen die slapeloosheid tegen gaan. Uit de eerste resultaten van de lijkschouwing blijkt dat de King of Pop is overleden aan het krachtige verdovingsmiddel propofol en minstens twee andere bewustzijnsverlagende middelen.

Dokter Conrad Murray diende de medicijnen toe en was bij de poplegende toen hij op 25 juni overleed. De bevindingen van de lijkschouwer hoeven niet te betekenen dat daadwerkelijk een misdrijf is gepleegd. Waarschijnlijk wordt Murray aangeklaagd.

De conclusies van de lijkschouwer staan in het arrestatiebevel dat in Houston is uitgevaardigd tegen de lijfarts. De dood van Jackson zou als een moordzaak worden behandeld. Tegen Murray loopt een gerechtelijk onderzoek, maar hij is nog niet aangeklaagd. Eerder werden spullen uit een van de klinieken van Murray in beslag genomen om te onderzoeken of de dokter schuldig is aan doodslag.

De arts zou de aan slapeloosheid lijdende zanger wekenlang dagelijks propofol hebben gegeven. Uit angst voor afhankelijkheid van het medicijn, probeerde de arts hem de laatste dagen minder sterke slaapmiddelen te geven.

Murray vertelde aan de onderzoekers dat Jackson tien minuten nadat hij op het verzoek van Michael de propofol toediende stopte met ademhalen. Uit de rechtbankdocumenten blijkt dat de dokter dit middel toediende omdat andere kalmeringsmiddelen niet zouden werken.

De dokter beweerde dat Jackson herhaaldelijk om propofol, die hij zijn 'melk' noemde, heeft gevraagd, omdat de andere middelen niet hielpen. Dit diende Murray toe en na tien minuten gewacht te hebben, ging hij naar het toilet, zo beweerde de arts. Toen hij weer terugkeerde, ontdekte hij dat Michael Jackson niet meer ademhaalde.

Volgens dokter David Zvara, verdovingsdeskundige bij de Universiteit van North Carolina, is het niet verwonderlijk dat de popster is overleden aan deze combinatie van medicijnen. "Al deze medicijnen hebben een versterkend effect op elkaar", verklaarde Zvara. "Door de propofol toe te dienen terwijl de andere medicijnen nog in zijn lichaam zaten, is Jackson gestopt met ademhalen; vervolgens stopte zijn hart."

De hoeveelheid propofol die de betreffende avond is toegediend is volgens Lee Cantrell, bestuurder van de divisie California Poison Control Systen, niet heel groot. "Het is de cocktail van bewustzijnsverlagende middelen die mogelijk voor de dood gezorgd heeft." Cantrell vindt het onbegrijpelijk dat deze combinatie van medicijnen is toegediend. "Dit is verschrikkelijke polyfarmacie", verklaarde Cantrell. "Niemand behandelt een slapeloze op deze manier."

Al langer zong rond dat de hartstilstand van Jackson door de verdovingsmiddelen zou zijn veroorzaakt.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen