Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Rechter geeft fiat aan expositie Jackson-spullen

Shownieuws

De rechter heeft de deal tussen Jacksons nalatenschap en concertpromotor AEG goedgekeurd. De reizende tentoonstelling van de Jackson-memorabilia is een feit.

(Novum/AP) - De kogel is door de kerk. De rechter heeft de deal tussen de beheerder van Jacksons nalatenschap en concertpromotor AEG goedgekeurd. Ondanks het bezwaar van de moeder van Michael mogen de twee partijen een rondreizende tentoonstelling van Jackson-memorabilia organiseren.

De rechtbank in Los Angeles heeft vrijdag na een lange zitting groen licht gegeven. De tentoonstelling brengt naar verwachting zo'n zes miljoen dollar in het laatje. Waarschijnlijk wordt de tentoonstelling geopend op de dag van de release van de film over Michael Jackson. Die staat gepland op 28 oktober.

De advocaten van Katherine Jackson, de moeder van de zanger, wilden de samenwerking tegenhouden, mede omdat concurrerende bedrijven zouden worden uitgesloten. Ook vond Katherine dat de nabestaanden van de King of Pop een groter deel van de opbrengst zouden moeten krijgen. Nu wordt de winst gelijk verdeeld, de ene helft gaat naar het nalatenschap, de andere naar de concertpromotor.

De tentoonstelling duurt twee jaar en zal in drie verschillende steden te zien zijn. De eerste is Londen. Een woordvoerder van AEG kon niet precies zeggen waaruit de reizende tentoonstelling bestaat, maar volgens de zegsman is er genoeg materiaal om uit te kiezen, zoals spullen uit Neverland. Maandag gaat het selectieproces van start. "Het gaat fantastisch worden", voorspelde de woordvoerder.

De rechter liet na vier uur weten ervan overtuigd te zijn dat de afspraak de beste is voor het nalatenschap. Maar Katherine Jackson had volgens hem geen goed alternatief. Zij wilde er een bedrijf uit het Midden-Oosten bij betrekken. "Dat is het domste wat je kunt doen, om voor te stellen dat de grote tentoonstelling in handen moet komen van een beginnend bedrijf", verklaarde de rechter.

Volgens de advocaat van de drie kinderen van Jackson is de deal wel in het voordeel van de kinderen. Veertig procent van het nalatenschap gaat naar de drie Jackson-telgen en de andere veertig procent naar Katherine Jackson. De resterende twintig procent komt ten goede aan goede doelen.

Ook na zijn dood is Michael Jackson een grootverdiener. De nalatenschap van de op 25 juni overleden wereldster groeit mogelijk nog voor het einde van dit jaar met ongeveer tweehonderd miljoen dollar (circa 140 miljoen euro). Dit geld komt onder meer van de film die op stapel staat, de tentoonstelling en de verkoop van Jackson-spullen, zegt de tijdelijk beheerder van de nalatenschap van de zanger, John Branca, in een interview met de Los Angeles Times.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen