Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Geen kopzorgen voor Agnes Kant op Prinsjesdag

Shownieuws

Prinsjesdag was weer toneel van de traditionele hoedjesparade. Prinses Máxima onderstreepte haar imago als stijlicoon terwijl Agnes Kant zonder hoed verscheen.

Oranjefans en hoedenliefhebbers haalden dinsdag hun hart op bij de verschijning van prinses Máxima en de andere leden van het koninklijk huis deze Prinsjesdag. Traditiegetrouw verschenen de dames in de Ridderzaal met originele outfits en hoeden, al werd een enkeling hoedloos gesignaleerd.

Prinses Máxima onderstreepte haar imago als stijlicoon met haar minibolhoedje. Het zalmroze versiersel met tule was verwerkt in een haaraccessoire en aan de zijkant van haar koninklijke lokken gespeld. Koningin Beatrix droeg een meer klassieke hoed. Haar platte, pluizige bordeauxrode hoofddeksel sloot perfect aan bij het keurige mantelpakje.

Ook de hoed van staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak gooide hoge ogen. Al vroeg in de ochtend arriveerde Albayrak met een groot, zwart-wit hoofddeksel bij de Ridderzaal.

Andere Kamerleden grepen de hoedjestraditie aan om een statement te maken. SP'er Krista van Velzen, bekend om haar opvallende hoofddeksels, stelde ook dit jaar niet teleur. Met de tekst '65 blijft 65' protesteerde ze tegen de plannen om de AOW-leeftijd te verhogen. Partij voor de Dieren-fractievoorzitter Marianne Thieme maakte met een zwarte koksmuts duidelijk vegetariër te zijn.

De regel dat alleen vrouwen op Prinsjesdag een hoofddeksel mogen dragen, stemde vooral de vrouw van minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA) tevreden. De minister, die regelmatig met een dandy-achtige hoed op het Binnenhof wordt gespot, moest deze derde dinsdag van september 'kaal' de straat op. Els Beumer koos voor een sierlijke, paarse hoed en beloofde voor de camera van Novum Nieuws dat haar man het hoofddeksel na Prinsjesdag mag lenen.

Ondanks de rijke traditie verschenen niet alle dames met een mooi versiersel op hun hoofd bij de Ridderzaal. Mariëtte Hamer, fractievoorzitter van de PvdA, koos voor een diadeem. "Ik hou het graag simpel", was haar uitleg. Haar collega van de SP, Agnes Kant, zag helemaal geen reden een hoofddeksel op te zetten. "Ik draag nooit een hoed, dus waarom vandaag wel?"

[Novum]

Gerelateerde Artikelen