Kies je favoriete radiostation

Dossiers

Nederlandse filmmaker genomineerd voor Emmy

Shownieuws

De docu 'Saving Africa's witch children' van Joost van der Valk is genomineerd voor een Emmy Award. De documentaire dingt mee in de categorie Current Affairs.

Voor het tweede jaar op rij is een Nederlander genomineerd voor de Emmy Award in de categorie Current Affairs. Dit keer is de documentaire 'Saving Africa's witch children' van filmmaker Joost van der Valk en zijn Engelse co-regisseur Mags Gavan in de race voor de prestigieuze televisieprijs. Vorig jaar viel Peter R. de Vries in de prijzen met zijn uitzending over de vermiste Natalee Holloway.

Eind vorige week kreeg Van der Valk te horen dat hij een van de vier genomineerden voor de Emmy Award is. 'Saving Africa's witch children' neemt het op tegen documentaires uit Qatar, Duitsland en Argentinië. Van der Valk vindt het moeilijk om zijn kansen in te schatten. "Ik heb de andere producties niet gezien dus ik heb geen idee, je weet het nooit. Ze gaan wel goed om met de documentaires, dus het is afwachten", zegt de filmmaker.

'Saving Africa's witch children' gaat over kinderen in Nigeria die door lokale priesters als heks worden bestempeld. Dat label heeft tot gevolg dat de kinderen vervolgd, gemarteld en soms zelfs gedood worden. Van der Valk legt uit dat zijn documentaire, die nog niet in Nederland te zien is geweest, grote gevolgen heeft gehad in Nigeria. "We zijn bij kerkdiensten geweest waar kinderen aangewezen werden als heks. De beelden hebben tot gevolg gehad dat de priesters werden opgepakt."

Maar 'Saving Africa's witch children' heeft de kinderen ook daadwerkelijk weten te redden. "Toen wij de film draaiden was het in Nigeria nog niet verboden om een kind als heks te bestempelen. Dat is mede door de documentaire veranderd. Nu is het bij wet verboden." Over tien dagen vertrekt Van der Valk naar New York, waar hij op 21 september te horen zal krijgen of hij het felbegeerde beeldje mee naar huis mag nemen.

Of de documentaire ook in Nederland te zien zal zijn, is nog onduidelijk. Volgens de filmmaker ligt het aan de netcoördinator van de publieke omroep. "Ik weet dat de film daar ligt, maar er is nog geen 'ja' of 'nee' gezegd." 'Saving Africa's witch children' is in Groot-Brittannië uitgezonden, volgens Van der Valk zijn er ook in de Verenigde Staten en Australië plannen om de documentaire op de buis te brengen. Na zijn tripje naar New York keert de filmmaker terug naar Nigeria voor een vervolg op 'Saving Africa's witch children'.

[Novum]

Gerelateerde Artikelen